Мика Зайкова побесня: Ограбват българския народ!

Това е нищо, ама от сърце – така тя коментира свиканата от премиера Гълъб Донев работна среща за овладяване повишението на цените у нас

„Това е нищо, ама от сърце. Какво всъщност предлага Гълъб Донев – да наблюдава как цените от производителя до щанда на потребителя става 30 и повече процента. Това българските граждани го знаят.

Това, което прави в момента служебното правителство, това е да наблюдава как ограбват българския народ“, каза Мика Зайкова, финансов експерт и бивш народен представител по темата за свиканата от премиера Донев работна среща за овладяване повишението на цените у нас и евентуалната ефикасност за успешното провеждане на решенията й

„Те щели да подготвят закон. Какво от това? Този закон няма кой да го приеме. И като дойдат тези 240 след втори април, няма сигуност че този закон ще го приемат“, допълни Зайкова, цитирана от Фокус.

От думите й стана ясно, че това, което прави в момента служебното павителство, е да наблюдава как ограбват българските граждани.

„Аз си мисля, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да си влезе в ролята и да започне борба с картелните споразумения“, каза още финансовият експерт.

Мика Зайкова коментира обявените от новото служебно правителство приоритети:

„Първият приоритет на новото „старо“ правителство е цената на живота. Вторият е голямата инфлация. Само че голямата инфлация не се бори с думи, а с действие. Това, което предлагат, да – няма да се наместват в пазарната, но има ли България пазарна икономика? Това е въпросът“.

Зайкова даде пример за картелно споразумение 15-те процента повишаване на цените на трите мобилни оператора, въпреки че средната годишна инфлация е 14.3%.

„Ако Комисията по конкуренция не си влезе в действие, и не започне борба с картелните споразумения, ние ще продължаваме да продаваме български кашкавал в Лондон, Мадрид, Виена и Берлин на цена, по-ниска отколокото в България“, каза тя.

Според икономическия експерт има административни мерки, които могат да се приложат и да дадат положителен ефект за намаляването на цените: „Една от тези мерки е борбата с картелните споразумения.

Второто нещо е, за да няма висока инфлация и да не връщаме парите, които и без това не са много, да не ги пръскаме по равно на калпак. Тези пари могат да се използавт за капиталови разходи, за разходи в нашатат индуствия, които да доведат до стоки с висока добавена стойност и висока конкурентоспособност“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене