Какво да правим при земетресение

„При усещане на първия трус най-важното е да не се поддаваме на паниката, въпреки че в такива ситуации е доста трудно, трябва да останем трезвомислещи. Трябва да заемем безопасно място в помещението, в което се намираме – под стабилна маса или легло, далеч от прозорци и външни стени“. Това каза за БТА главен инспектор Александър Дамянов от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във връзка с това как трябва да се реагира при земетресение.

https://www.vbox7.com/play:524b3d3305

Той допълни, че след като трусът отмине, трябва да напуснем сградата, без да ползваме асансьора и да застанем на открито място, далеч от стълбове, далекопроводи и сгради.

„Идеята е човек да се предпази от падащи предмети, мазилка и други“, обясни гл. инспектор Дамянов. По думите му, когато има срутване на сграда, хората са намирани най-често в образували се кухини.

„Първите два дни са най-критични, а след това шансът да се намерят живи хора намалява. Затова трябва да се действа максимално бързо. Това е и задачата на нашите колеги, които заминаха за Турция – максимално бързо да помогнат в издирвателните действия. Нашият модул е специално обучен за това нещо. Колегите са подготвени, имат необходимата техника и оборудване“, посочи Дамянов.

Той добави, че модулът е част от европейския капацитет за реагиране при извънредни ситуации, като е сертифициран за издирване и спасяване в градска среда.

За да се подготвим за земетресение, трябва да започнем от нашия дом и да проверим дали има конструктивни нарушения и да ги отстраним, ако забележим такива, да обезопасим тежки мебели и предмети от падане. Хубаво е да имаме предварително подготвена раница с лекарства, храна и вода за няколко дни, и други принадлежности от първа необходимост, това е т.нар. раница за бедствия, обясни още специалистът.

На въпрос дали той и колегите му са готови да реагират при сериозно бедствие, гл. инспектор Дамянов заяви – „Ние винаги сме готови“. Той добави, че Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на население“ е гръбнакът на единната спасителна система в страната. Също така посочи, че помощта на доброволците е изключително важна при справянето с бедствия и пожари.

По темата за обучението на младите хора за реакция при бедствия и аварии, гл. инспектор Дамянов обясни, че в обучителните програми на подрастващите има такива теми, свързани с пожарите и бедствията, начините за действие и поведение в такива ситуации.

„Имаме също и инициативи, които са залегнали в националния календар за изяви по интереси на децата и учениците. Това са състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, националното ученическо състезание за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации, провеждаме и един конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“, който е с международно участие. Целта на тези конкурси и състезания е да повишим културата на подрастващите в областта на пожарната безопасност и защитата на населението“, обясни гл. инспектор Дамянов.

„За нас децата са много важни и се стараем по всякакъв начин да стигнем до тях“, добави той. Той разказа още, че структурата на дирекцията „Пожарна безопасност и защита на население“ работи активно по програми, финансирани от ЕС, за обучение на населението. По такъв проект са изградени шест центъра за обучение на гражданите при наводнения, те са на територията на София, Пазарджик, Бургас, Шумен , Габрово и Враца. През тях са преминали обучение около 92 хиляди души, по-голямата част деца. „Сега продължава работата по тези центрове, искаме да ги надградим. В следващия програмен период предвиждаме да обучим още около 100 хиляди души, основният процент от тях отново са деца“, посочи още Дамянов.

Правила за безопасност, както и още друга полезна информация, свързана с пожари и бедствия, може да бъде намерена на интернет страницата на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на информационния сайт pojarna.com.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене