Умишлен палеж! Изпепелиха ферма, стотици животни изгоряха живи, собственикът с голи ръце вади от пламъците свине майки и бременни крави

IMууG1

34-г. К. Варсаминов: Направих ранчото с пари от 7-г. гурбета в Гърция и заеми, по 18 часа на ден работихме със съпругата, роми ме пребиха зверски, сега ми мъстят, че подадох жалба, от прокуратурата мълчат, какво чакат-да ни убият ли?

Обор с животни изгоря до основи в нощта на петък срещу събота в Сандански при умишлен палеж. Стопанството е собственост на животновъда от града, 34-г. Костадин Варсаминов, който от 4 години се зани­мава с този бизнес. Ранчото се намира в землището на санданското с. Поленица. Базата, в която са отглеждани животни­те, е 160 кв.м, а цялото ранчо е с площ 3,5 дка общинско място, което Костадин стопа­нисва под аренда. То е изгра­дено изцяло от дървена конс­трукция и е изпепелено до ос­нови.

Изгоряха 11 бременни кра­ви, 2 телета, прасета, 15 патки, 100 кокошки, както и 15 тона суха люцерна и сено. Пожарът възникнал около 1 час след по­лунощ. Очевидци се обадили на стопанина, той веднага сигна­лизирал на тел. 112. Въпреки тежките условия, в които се на­мирали огнеборците заради не­достъпното за специализирания автомобил място, те спуснали стотици метри маркучи, с кои­то да потушат огнените езици.

На място пристигнал и екип сле­дователи и криминалисти. По­жарът не е причинен от късо съединение, тъй като мястото на инцидента е извън регулация и няма ток.

„Част от майките прасета заедно с малките успях да спася, като с голи ръце къртих дървени прегради, за да ги ос­вободя. Някои от тях са с обго­рени гърбове, месото им се вижда. Колко съм спасил, те­първа ще установявам. 4 годи­ни съм животновъд, над 20 000 лева съм вложил в това ранчо. Сърцето ме боли. Искам да се разтвори земята и да потъна в нея. Не можете да си предста­вите каква болка чувствам в момента – неописуема е“, спо­дели от мястото на огнения ад Варсаминов пред. репортер на „Струма“, като допълни, че е се­меен от 3 години и със съпруга­та имат 9-месечно бебе.IMG1

„Почти сигурен съм, че па­лежът е умишлен. Общо отглеж­дах 11 крави, които чаках януа­ри-февруари да се отелят, 2 те­лета, над 100 кокошки, 40 пра­сета с малки, 15 патки и около 40 пилета. Оценявам загубите си на над 40 000 лв. Взимал съм от близки пари назаем, рабо­тил съм 7 години в Гърция и със спестяванията започнах с този бизнес преди 4 г. От сутрин в 5 ч. до 23 ч. вечер съм постоя­нно при животните, гледам ги като малки деца. На никого ло­шо не съм направил, напротив, помагал съм много с пари, осо­бено докато бях на гурбет, с ус­луги и какво ли не. Но истината е една – има много лош и зло­бен народ.

Дано органите на ОД на МВР – Благоевград да вземат по-сериозни мерки, понеже имаме проблем с роми от квартала. Пускали сме многократно жал­би до прокуратура, съд и поли­ция. До момента обаче никой не обърна внимание на жалбите, подадени от семейството ми. След всяка жалба получавах от­каз за образуване на ДП. Какво да чакаме – живи ли трябва да ни запалят, питам аз.

На Великден тази година бях зверски пребит от 4-ма роми. Жалбата ми беше отхвърлена по най-нелепия начин от про­курор Жана Захова. Мотивите й бяха, че престъплението не е било от общ характер и не е имало основание за образува­не на досъдебно производство, въпреки че имах и медицинско от съдебен лекар, в което бе констатирано, че са налице те­лесните ми повреди. Ситуация­та клонеше повече към опит за предумишлено убийство, тъй като ромите бяха тръгнали от къщите си с дървени колове. Не се знае дали целта им не бе да ме убият.

Предполагам до голяма сте­пен, че всичко тръгва от раз­правиите ми с ромите, тъй като аз стопанисвам около 25 дка ливади, които са общинска и частна собственост в местнос­тта Сингировец в землището на с. Поленица. По-рано тях ги ползваха тези роми за паша на стадата им. Когато аз по зако­нен път започнах да ги стопа­нисвам, злобата и завист им надделя.

Произвеждах и продавах от животните мляко, сирене, изва­ра, яйца и малки прасенца. То­ва беше препитанието на се­мейството ми. Съпругата ми Ма- риела, която е само на 21 г., от с. Никудин, беше бременна и до последния ден на раждането си обръщаше сено и ми помагаше в стопанството. Баща ми Илия е бил гурбетчия като заварчик 15 г. в Гърция, той, милият, ви­наги е до мен в трудни момен­ти, а майка ми Анка помага де­нонощно в отглеждането на си­на ми.

Тези животни, които оцеляха от огнената стихия, сега са под открито небе. На този, който по­сегна над стоката ми, пожела­вам по същия начин да живее под открито небе и да изпита същите мъки. Върнаха ме там, откъдето започнах, обаче аз и семейството ми сме кадърни и трудолюбиви хора, с божията помощ пак ще се възстановим.20141101.zqtrifhxdt

Мъките в момента са ми много големи и не ми е до ни­що. Мисля, че е време инсти­туциите да се вземат в ръце и да обърнат сериозно внима­ние на случващите се ужа­сяващи престъпления, защо­то в противен случай може да се стигне до крайности – до са­моразправа, побой, убийства и т.н. Призовавам всички ко­леги животновъди да ни под­крепят, да се съберем заедно и да дадем гласност да не се повтори и с други това, което сполетя мен и моето семей­ство. Моля се на Господ да стане чудо. Искам виновници­те за ужасяващата вечер, коя­то е непрекъснато пред очите ми и лиши семейството ми от прехрана, и най-вече 9-месечния ми син Денис, да бъдат ра­зобличени и наказани по за­коновия ред.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене