Дежурният синоптик на НИМХ бие тревога: Зимата се връща със страшна сила в неделя КАРТА

Значителни ще са снеговалежите в Северна България и планинските райони, а през деня в Предбалкана и източните райони

През следващото денонощие с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг. Значителни ще са снеговалежите в Северна България и планинските райони, а през деня в Предбалкана и източните райони. Ще се образува снежна покривка.

В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи остават условията за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен дневен ход, а към 14 часа преобладаващите ще бъдат между минус 4° и 1°. Това сочи прогнозата на Красимир Стоев в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно, слаб снеговалеж и максимална температура 2 градуса.

В неделя също има обявен жълт код за снеговалежи, виелици, навявания и силен вятър за много райони на България.

Над планините ще е облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от сняг, значителни в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопската област. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра – около минус 13°.

Над Черноморието ще е облачно, дъждът навсякъде ще премине в сняг. Ще е ветровито, със силен североизточен вятър. Максимални температури: минус 1° – 3°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В понеделник в Източна България ще остане доста ветровито, облачно, до около обяд все още с валежи от сняг. В западните райони валежите още сутринта ще спрат, вятърът ще отслабне, а по-късно през деня и облачността ще се разкъсва. Застудяването ще продължи, минималните температури ще са между минус 10° и минус 5°, а максималните – между минус 5° и 0°. Във вторник над Западна и Централна България облачността ще намалява, временно и до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат още, на места във високите полета до минус 14° – минус 15°, а дневните ще останат почти без промяна. В източните райони ще остане ветровито и предимно облачно, но почти без валежи.

Продължителността на деня е 10 ч. и 5 мин. Фаза на луната: пълнолуние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене