Празник на боговете на виното в село Илинденци

В първата събота от февруари , под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин – в село Илинденци се провежда празникът на боговете на виното , който обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност, но и с преклонение пред даровете на земята.
Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта. Следва появата на древните божества на виното – тракийският ЗАГРЕЙ, фригийският – САБАЗИЙ, гръцкият – ДИОНИС, римският –  БАКХУС и христянският светец – Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита.

С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни по цял свят. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с „Керацуда“.

Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.
„Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение простите и вечни истини за виното, хляба и приятелството.
Виното е магия, събрана във вълшебните бъчви и разнася славата на Илинденци далеч, извън пределите на България.

На 4.02.2023г. може да гледате на живо Празникът на виното в село Илинденци на Youtube канала на ТВ Дартс https://www.youtube.com/@TVDarts/streams

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене