Проф. Рачев обяви началото на „ледени дни“ и колко ще продължат

Другата седмица от североизток над централна Европа ще нахлуе свеж полярен въздух и ще настъпи захлаждане

Много динамично, така ще продължи времето и този уикенд. Следващата седмица може да е дръжката на черешката на тортата и да наблюдаваме т. нар. ледени дни, когато температурата няма да надвишава 0 градуса. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му важният въпрос е колко ще вали.

„Другата седмица от североизток над централна Европа ще нахлуе свеж полярен въздух и над централна Европа ще настъпи захлаждане. От север ще нахлуе един циклон над България, той ще причини снеговалежите тази нощ и в събота срещу неделя“, каза още климатологът.

„Застудяването ще продължи до петък и в събота очаквам максималните температури да минат над нулата“, прогнозира той.

„От неделя в зимните курорти ще са минусови температури. Жестоко мразовито време -15 градуса ще са максимални температури. Ще духа и силен вятър. Тези, които ще карат ски, да са добре облечени, за да не замръзнат“, предупреди експертът.

По думите му очакваната снежна покривка ще е между 2 и 5 см в зависимост от надморската височина.

Според прогнозите на Американския модел за аномалия на температурите, те ще са между 3 и 4 градуса в Северна Европа, като нормата за средномесечните температури през февруари е около 1-2 градуса. За Средиземноморието прогнозите са за нормални температури и дори малко над 0 градуса.

Според Европейския модел се очакват нормални валежи над България.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене