Топ Преса: Аферата „Предел“!!!

пропаднал път-банско-симитли

Чии интереси обслужва „златната кокошка“  „Предел“?

Тодор ТОДОРОВ

През прохода Предел ми­нава второкласен път номер 19 път от Симитли за Разлог, Банско, Гоце Делчев и ГКПП Илинден – Ексохи. През 2005 година започва рехабилитация и разширяване на пътя за поемане на нарасналия туристически трафик към Банско. Приема се, че Пре­дел е дълъг 7 километра от така наречената Чешма на Никола Парапунов до Бойков рид – последното възвишение преди Разлог. Пътят за Банско през прохода „Предел“ може всеки момент да бъде затворен. Огромни пукнатини зеят на шосето на 15-ти километър след Сими­тли в посока зимния курорт. Асфалтът в дясната лента е пропаднал и поддал към на­миращото се под пътя дере. Ако рухне, целият път трябва да се затвори, а заради липсата на актуализация на бюджета агенцията няма средства за надежден ремонт, коментира шефът на АПИ Лазар Лазаров. Опасни­ят участък е ограден с предпазна лента. Обозначен е и с пътни знаци. Движението се осъществява само в едното платно. Очаква се експерти да обследват мястото и да набележат спешни мерки за укрепване на 5-метровата подпорна стена. На този етап не е ясна причината за про­падането на шосето. Специа­листи смятат, че проблемът е възникнал след последните поройни дъждове, или заради изключи­телно натоварения трафик през района.

А дали е така? Атмос­ферните условия ли са  причина за пропадането на пътя или некачественият ремонт? Колко милиона лева струва начи­нанието, наричано „Аферата Предел“? Коя е фирмата, поела ремонтните дейности и на кого? Колко качествена работа е свършила и колко народна пара е прибрала? Кой контролира качеството на ремонтните дейности и има ли контрол въобще? Или по-ва­жно е да се усвоят паричките, пък после – да му мислят данъкоплатците. Многозначителен е и фактът, че в близост до пропадналия участък се намира малка пресевна база. Чии интереси обслужва „златната кокошка“ Предел?

Ремонтът на срутения участък на пътя ще се забави до актуализиране на държавния бюджет, тъй като предвари­телните изчисления сочат, че са нужни 200 000 лв. само за отстраняване на преките щети, а за укрепването на целия участък общо 600 000 лв., с които агенцията в момента не разполагала. Това означава, че ремонтът ще е възможен едва след конституира­не на 43 НС, което трябва да гласува актуализацията на бюджета на ведомството с 15 млн. лв. Вестник Топ Пре­са, си направи труда да помо­ли експерти, да остойностят колко пари ни е струвал на нас данъкоплатците пътят през „Предел“. Сумата мина­ва 12 млн. лева за излишни и похабени ремонти при това в едни и същи участъци. Това доказва мнението, насадено в обществото, че „Предела“ е дупка за пари и колкото и да хвърляш в нея не може да се напълни, защото отиват директно в джобовете на „правилните“ хора от властта.

Областният управител Ди­митър Димитров заяви, че служители на пътноподдържащата фирма ще започват да насипват и да запълват пропадналия участък от пътя, а ремонтът ще започне по предварително изготвен проект от конструктор фирма „Агромах“.

Докога обаче в географския отрязък, наречен Бъл­гария, ще се плаща двойно за един и същи проект? До­кога ще изливаме и без това оскъдните си средства в решето? За жалост така се случва в „дивашката“ криво­разбрана българска демо­крация. И докато ние като общество се възмущаваме само на масата в кръчмата или седнали удобно в крес­лото пред телевизора, пред салатка и ракийка, прели­ването от пусто в празно ще продължи безкрай… или по-точно докато не изчезнем като нация. Да, най-накрая някой да го каже – децата ни още с раждането си са обречени да плащат дългове в размер на милиарди левове, другата опция е – летище София, ако е останала здрава пътна артерия, за да достигнеш до него.

Последният да затвори вратата (ако не е открадна­та…).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене