Край на сагата! Няма да има рудник за добив на барит край село Лешко, жителите и кметът Илко Стоянов

Няма да има рудник за добив на барит край село Лешко, защитени са човешкото здраве и околната среда. Това стана благодарение на заповед на кмета на община Благоевград Илко Стоянов за отмяна на Подробния устройствен план, с който през 2014 г. е разрешено обособяване на такъв рудник край населеното място. Въпросната заповед на градоначалника влезе в законна сила, след като беше обявена и изтекоха сроковете за нейното обжалване.

Тя бе издадена през ноември 2022 г., а към дата днешна намерението на „Илинденски мрамор“ за реализиране на рудник за добив на баритна суровина от находище „Тевни дол“ окончателно е спряно.

Мотивите за действията на кмета Стоянов са, че целият имот, предвиден за реализиране на рудник, попада в защитени зони по програма „Натура 2000“, има несъответствия в изготвените документите и не е проведена процедура по съгласуване с РИОСВ, както и че няма осигурен транспортен достъп до обекта.

Освен това кметът се съобрази с опасенията на жителите на няколко села в района, че човешкото здраве и околната среда ще бъдат подложени на риск заради високата степен на токсичност на бария. Местните хора организираха и няколко протеста, за да спрат инвестиционното намерение.

Притесненията им бяха, че при експлоатация на подобен обект очакваните контролирани взривове ще причинят стрес на жителите, както и че би могло да се влоши качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при експлозиите може да се стигне до разместване на пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

През последните месеци кметът Илко Стоянов проведе редица срещи с жители на Благоевград и селата Падеш, Дебочица, Покровник, Горно Лешко, Лешко, Габрово.

В края на миналата година той подкрепи и протестна подписка, с която хората настояха процедурата по обособяване на рудник да бъде прекратена. Сега вече е ясно – рудник няма да има.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене