ОбС – Благоевград разреши ПУП пред болница ПУЛС „за медицински дейности и паркинг”

26 общински съветници разрешиха общинският терен пред болница ПУЛС в Благоевград, който от години се ползва за паркинг, да се обедини със съседния частен и да се изработи Подробен устройствен план с изменение на плана за регулация „за медицински дейности и паркинг“. Това стана след сериозни дебати дали общината сама може да финансира изграждането на паркинг, или да приеме  заявено с писмо намерение от собственика на частната болница да го направи срещу обезщетение за общината.

От групата на ГЕРБ обаче многократно настояха дебатът и решението да се отложат, за да се направи преди това широка обществена дискусия по темата, която касае всички жители на общината.

„Не става въпрос за безобиден ПУП, това е политически въпрос, който касае целия град. В началото сме на поредица от процедури не на нарушаване, но на заобикаляне на разпоредбите, така че този имот да премине в частни ръце. Решението, взето днес, ще трябва да се изпълнява от друг общински съвет, затова предлагаме да се върне в комисия за по-широко обсъждане“, от името на съветниците от ГЕРБ заяви говорителят им Кирил Илиев.

Кметът Илко Стоянов запозна съветниците с хронологията на отхвърлянето на приетия през 2014 г. ПУП. Както „Струма“ писа, жалба срещу плана залежавала 7 години в кметството по време на управлението на Камбитов и Томов.

„Сега имаме заявено инвестиционно намерение от наш съсед, който се страхува пред лечебното му заведение да не се построи кооперация например. Решението е тежко, аз имам привилегията да не го взимам, това ще направите вие. Едно мога да гарантирам, че не става въпрос за прехвърляне на собственост“, обърна се Илко Стоянов към съветниците, като не пропусна да направи препратка към неслучилия се проект за аквапарка и Бачиново, за който имаше предложения от съветници да се търси публично-частно партньорство.

„С обединението на имотите предопределяме само 1 фирма да може да изгради паркинга, а може да получим по-добри оферти, ако се проведе публичен търг и дадем възможност и други лица да участват“, апелира К. Илиев.

„Знаете, че не съм лекар в ПУЛС и няма да съм им адвокат, но като лекар твърдя, че един паркинг и един парк са от отромно значение за всяка болница“, реагира д-р Вл. Таковски и продължи: „ Питам ви защо не защитихте паркинга пред общинската онкоболница, когато настоявах за това при управлението на Р. Томов, а разрешихте половината да се даде за улица до фирма, която не знам дали изобщо функционира?! Общината има вариант, да го подкрепим“, призова д-р Таковски.

К. Илиев наблегна, че с писмото от собственика на частната болница съветниците не са запознати, а и то не е с правно-обвързваща стойност и може във всеки момент да се промени.  Строителният предприемач Евгени Бибов пък насочи фокуса към неизвестните в предложението – колко квадратни метра е теренът и смятано ли е дали изобщо е възможно изграждането на 3-етажен паркинг в зоната предвид съществуващите сгради и нуждата от отстояние от тях. „Мисля, че технически няма да излязат нещата за 2 етажа над земята“, отбеляза той. Ообщинските строителни експерти заявиха, че става въпрос за сграда с поне 1 надземен етаж.

За по-широка дискусия се обяви и д-р Янкулски. Колегата му д-р Пандев пък призова да се разреши ПУ-ът за паркинга: „Страховете ги има у всички нас. Нека да стартираме този процес, контролът нататък е в ОбС и гражданите! В момента това там е безобразие, мястото, както и паркингът на МБАЛ се ползва като безплатен от всеки, който иска да си свърши някаква работа в центъра, а най-малко от пациенти и работещи в здравните заведения“, каза той.

По темата да се изкаже пред ОбС бе поискала като гражданин Наталия Димитрова, която също настоя за по-широк дебат и да не се бърза с решението.

Четирима съветници гласуваха „против”, а 5-има „се въздържаха”.

В крайна сметка с гласовете на 26-има съветници се разреши обединение на частния и общинския терен и изработване на ПУП с предназначение „за медицински дейности и паркинг”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене