СЛЕД ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО НА МИНИСТЪР Н. МИЛКОВ! Кметове от Пиринско: Нямаме текущи трансгранични проекти с общини от Северна Македония

Как предупреждението на служебния външен министър Николай Милков, че може да бъдат блокирани междуправителствени проекти със Северна Македония, ако Скопие не изпълни изискванията на София, отекна в Пиринско? Изявлението дойде след закрито заседание на Комисията по външна политика в парламента, на което бяха изслушани външният министър и българският посланик в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов във връзка с правата на българите в западната ни съседка седмица след побоя над Християн Пендиков в Охрид.

„За мен е нонсенс да се обсъжда въпросът за екопътека в планина Беласица в момента, в който Пендиков лежи в болницата“, подчерта външният министър Милков.

За коментар по въпроса потърсихме кмета на Петрич Димитър Бръчков: „Ние нямаме проект за екопътека в планина Беласица. Най-вероятно се касае за проект на Министерство на земеделието. Нямаме текущи трансгранични проекти с община от Северна Македония”, каза кметът Димитър Бръчков.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов също заяви, че отдавна нямат съвместни проекти с общини от западната ни съседка. „Ние сме в нормални отношения с нашите колеги от Северна Македония. Другата седмица дори планираме контролна среща между ФК „Симитли“ и ФК „Берово“, с които поддържаме добронамерена комуникация“, каза кметът Апостол Апостолов.

Сред големите междуправителствени проекти е този за изграждане на ГКПП между Струмяни и Берово. Той стартира преди два месеца, след като Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония 2021-2027. Над 31 млн. евро ще бъдат инвестирани в областите Благоевград и Кюстендил у нас, и Североизточен, Източен и Югоизточен планов регион в Северна Македония, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт ще бъде финансирано по програма Интеррег България – Северна Македония 2021-2027 в рамките на цел „По-добре свързана Европа чрез подобряване на мобилността“.

„В момента върви техническата подготовка по проекта, текат съгласувателни процедури, което изисква време. Предстои да бъде изграден 8 км път от наша страна и облагородяване на района. Изграждането на ГКПП между Струмяни и Берово ще улесни туристическия поток“, коментира вчера зам. министърът на МРРБ Николай Шушков, който преди два месеца, когато се задвижи проектът за ГКПП – Струмяни, беше областен управител на Благоевград. Тогава експертна комисия с представители от двете държави прие техническите параметри за възлагане на проектирането на инфраструктурата на новия ГКПП Струмяни – Берово.

По време на двудневно заседание, което се проведе през ноември миналата година в Сандански, бяха обсъдени концепциите за развитие на техническата инфраструктура на пункта, функциите и разполагането на основните сгради и приложимите законови процедури по проектиране, строителство, оценяване на въздействието върху околната среда, биоразнообразието и защитените зони, както и съответствието с утвърдените природозащитни цели за опазване на защитена зона „Кресна – Илинденци“ от мрежата „Натура 2000”.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене