Млади доброволци помагат за ремонта на храма в Белица

Снимка: Община Белица

Двадесетина младежи запретнаха ръкави днес, за да помогнат за ремонтните дейности в църквата „Свети Георги Победоносец” в град Белица. Доброволците се захванаха с отливането на бетон в солея /пространството пред иконостаса/. След това ще налепят и мраморните плочи, за да може да се направи подходът към новия иконостас.

„Радостно е, че толкова млади хора помагат за това богоугодно дело. Правят го с огромно желание и напълно безкористно. С подкрепата на тези хора извършваме почти всички ремонти в храма през последните 3-4 години – преди време подновихме всички дървени елементи – иконостас, владишки трон”, заяви отец Николай Попов.

След като всичко стане готово, ще дойде ред и на жените, които да почистят църквата.

Защото това са последните довършителни ремонти в храм ,,Св. Георги Победоносец“ в Белица. След основното почистване храмът ще отвори врати за своите миряни.

Църквата е строена от 1833 до 1835 година, издигната е в центъра на Белица, на нея има часовник. Опожарена е през 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. Пет години по-късно храмът е възстановен с труда на местните хора.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене