Прокурор Тодор Мерджанов се пенсионира с отличие златен знак

Прокурор Тодор Мерджанов, който беше част от екипа на Окръжна прокуратура – Благоевград, вече не е част от правосъдната система. На последното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет той бе освободен от Върховна административна прокуратура поради навършване на пенсионна възраст. Тодор Мерджанов получи отличие „Личен почетен знак първа степен – златен“ за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, което му връчи Стефан Петров.

Мерджанов заяви, че работата му в прокуратурата е била в полза на държавата и пожела на членовете на ПК на ВСС ползотворна работа в защита на прокурорите и повишаване доверието на обществото в институцията Прокуратура на Република България.

Същото отличие бе връчено и на прокурор Николай Соларов от ВКП, който също се пенсионира. Главният прокурор на Република България Иван Гешев им пожела здраве и сподели, че се гордее с тях и тяхната работа.

Предишният главен прокурор Сотир Цацаров беше поискал дисциплинарно уволнение за Тодор Мерджанов заради това, че давал  правни съвети на измамничката Николинка Василева, известна като телевизионната врачка Гюлшен Ходжа, което било нарушение на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Прокурорът тогава призна, че проявил човещина, като от името на влязлата в затвора за измами ясновидка написал молба за прекъсване на наказанието й поради заболяване на едно от децата й.  Той знаел за врачката от вуйчото на нейния мъж Петър. Чрез него Гюлшен Ходжа предсказала на Мерджанов, че ще претърпи неуспешна сърдечна операция.

„Така и се случи. Никога обаче не съм се виждал лично с Гюлшен Ходжа”, каза тогава прокурор Мерджанов.

ВСС му наложи леко наказание – понижение в длъжност за 6 месеца.

Иначе неговата прокурорска кариера започва в РП – Пазарджик през 1990 г., а няколко месеца след това е преместен в РП – Велинград, където изкарва близо 11 години. През 2001 г. е назначен за прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград, където работи в продължение на 5 години. През 2006 г. е назначен в Апелативна прокуратура – София, а през 2008 г. – във ВАП. През 2012 г. Тодор Мерджанов беше сред номинираните за член на ВСС от независими депутати. Предложението е внесено от депутатите Дарин Матов, Тодор Великов, Димитър Чукарски, Огнян Пейчев, Валентин Иванов, Калина Крумова, Огнян Тетимов и Димитър Карбов.

Тодор Мерджанов е семеен, негов кум е генерал Ангел Марин, вицето на президента Георги Първанов. Прокурорът има двама синове, единият от които е женен за дъщерята на благоевградска адвокатка и преподавател в ЮЗУ.

ИЛИАНА ИЛИЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене