Президентът Румен Радев идва в Перник тази вечер на „Сурва“

Президентът Румен Радев ще присъства на откриването на 29-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2023“ в Перник. За откриването на „Сурва“ в града ще пристигне и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел. Гости ще са и много посланици.

За първи път в над 50-годишната история на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ дефилетата ще се проведат в три дни. Още преди официалното откриване тази вечер /27 януари 2023 г./ над 1700 участници ще дефилират през централния градски площад. Сутринта ще започне с детската „Сурвакариада“, в която ще се включат ученици от пернишките училища. В 13:00 ч. ще започне дефилето на 21 маскарадни групи от цялата страна, сред които кукери от областите Видин, Шумен, Ямбол, Силистра, Смолян, Бургас и Стара Загора и сурвакари от Пернишко. Дефилетата ще продължат и в следващите два дни, като хиляди носители на традицията ще преминат през площад „Кракра“.

На центъра на Перник вече са поставени ограждения. Монтирани са и двете трибуни, на които има 1500 седящи места. Официалното откриване е от 18 ч.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене