Неврокопски гастарбайтери в Мадрид почетоха Деня на будителите с Ботеви стихове

main_b

Истински празник, далеч от родината, организира за българските гайстарбайтери в Мадрид Българско неделно училище „Бачо Киро“, Алкоркон.

На запомнящото се събитие поетесата Живка Балтаджиева и издателят Хосе Мария де ла Кинтана са представили първата преведена на испански език книга с Ботеви стихове.

„Гвоздеят на празника обаче бе прожекцията на художествено-документалния филм „Ботев: От Голгота към Свобода“ в навечерието на Деня на народните будители“, писаха на електронната поща на ИНФОМРЕЖА гастарбайтери от Гоцеделчевско.

Специално за прожекцията от България пристигнали режисьорът на филма Искрен Красимиров, актьорът Филип Филипов и експертът Росица Кузманова.

Българските гастербайтери са изказали своите най-сърдечни благодарности към всички, които са помогнали събитието в Мадрид да стане реалност.

„Специални благодарности отправихме и към създателите на филма, които ни подариха това незабравимо изживяване. Плакахме, радвахме се и се почувствахме истински българи, макар и далеч от родината“, споделиха десетки гурбетчии, станали съпричастни на вълнуващото събитие в Мадрид.

„Актьорът Филип Филипов се превъплъти в образа на Христо Ботев. Този човек ни накара да се почувстваме в присъствието на истинския Ботев. Той е Ботев по душа, а не просто актьор. Малко ми трябваше, за да разбера, че няма по-подходящ българин за тази роля. Това доказват мъдростите в обикновените разговори и посланията, които отправяше на всеки индивидуално, а и това, че не само на думи, но и в делата си той е пример за съвременен будител, каквито са и останалите създатели и участници във филма“, коментира развълнувана Ана Иванова от Сандански, която от няколко години работи и прославя българския фолклор заедно със съпруга си и десетки българи в Испания.

Филмът „Ботев: От Голгота към Свобода” със субтитри на испански език бе бил показан пред българската общност в Испания на 31 октомври и днес, 1 ноември. Инициативата е на Българското неделно училище „Бачо Киро” – Алкоркон, и Асоциацията на българската общност „Бялата лястовица” по повод Деня на народните будители.

Художествено-документалният филм за Ботев на младия режисьор и оператор Искрен Красимиров е бил прожектиран безплатно в двата испански града Мадрид и Валенсия.

more_1_b (1)

Ана Иванова и съпругът й с Христо Ботев, български артист по сърце и душа будител и съмишленик на великия Ботев

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене