Аферата „златни паспорти“ се взриви под кръга „Капитал“! Развенча се лъжата за Пеевски, прокуратурата повдигна обвинение на човек на олигарха Иво Прокопиев

Година след избухването си, аферата със т.нар. „златни паспорти“ буквално се взриви под краката на виден член на кръга „Капитал“. Софийската градска прокуратура привлече под отговорност бившия дългогодишен председател на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев по обвинение, че не е изпълнил служебните си задължения по сертифициране и контрол на направените инвестиции „с цел да набави за себе си или другиго облага“ в периода юли 2015 г. до юли 2020 г.

Обвинението му е повдигнато на 20 януари 2023 г. в рамките на досъдебно производство, стартирано от прокуратурата преди точно година – през февруари 2022 г. От държавното обвинение уточниха, че разследването по делото продължава, като тепърва предстои изясняване на още „широк кръг факти и обстоятелства“, при събирането на които е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на други лица, пише в. „Труд“.

Самото досъдебно производство е било стартирано по сигнала, подаден от ДПС в началото на миналата година, че над 100 чуждестранни граждани – главно руснаци и китайци, са се сдобили с българско гражданство срещу фиктивни инвестиции, като част сумите просто са били изтегляни малко след получаването на паспортите. Именно с този сигнал гръмна у нас и аферата с предоставянето на БГ гражданство срещу инвестиции – практика заради която Европейската комисия размаха пръст на страната ни. Освен че сезираха разследващите органи у нас, от ДПС внесоха и промени в законодателството, с които беше забранена напълно възможността да предоставяне на въпросните „златни паспорти“. Измененията бяха одобрени през 2022 г. от тогавашния състав на Народното събрание.

С обвинението, повдигнато срещу Стамен Янев започва да се разплита кълбото на аферата, като лъсва наяве и кой точно стои зад скандалната схема за предоставяне на гражданство срещу фиктивни инвестиции, от която са се облагодетелствали предимно руски и китайски граждани. Янев е виден представител на кръга „Капитал“, ръководен от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев, като е пряко свързан и с двамата съпредседатели на „Продължаваме промяната“ – една от формациите, играещи ролята на проводници на интересите в политиката на разградския енергиен бос.

Експредседателят на БАИ, който впрочем в момента продължава да е в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (където бе инсталиран лично от Кирил Петков), е бивш фирмен адвокат на Кирил Петков, а също и съученик от гимназията в Хасково на Асен Василев. Янев впрочем е пряко обвързан и с един от съоснователите и основно лице на разследваната у нас за пране на пари, измама на вложители и нарушаване на санкциите срещу Русия криптопирамида NEXO – Антони Тренчев.

Двамата бяха в ръководството на Движение „България на гражданите“, във времената, в които партията беше част от Реформаторския блок – една от коалициите, събрала на едно място формации, обслужващи интересите на Прокопиевия кръг „Капитал“.

С обвинението се развенчава за пореден път и лъжата, разпространявана от прокситата в политиката, НПО-сектора и медиите на същия този кръг, че зад схемата с т.нар. „златни паспорти“ стоял депутатът от ДПС Делян Пеевски.  Именно въз основа на тези доноси той попадна в санкционния списък на САЩ, като в момента обжалва санкциите в американски съд. И докато през Океана тепърва предстои да лъсне, че те са били наложени без каквито и да било реални факти и доказателства, а само въз основа на доноси, изфабрикувани у нас, сега маската на лъжците започна да се свлича с лавинообразна скорост.

Процес, който стартира още миналата година, когато именно по предложение на Делян Пеевски и негови колеги от ПГ на ДПС беше сложен край със законови промени на раздаването на т.нар. „златни паспорти“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене