Милков за случая „Пендиков“: България ще вземе всички мерки

Снимка: архив, БГНЕС

Първоначално в РСМ са си признали, че това е престъпление от омраза

България ще вземе всички мерки по отношение на случая „Пендиков“ и те вече са в ход. това заяви пред БНТ служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той заяви, че когато се е случила атаката срещу секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков, в Република Северна Македония първоначално е имало стъписване и са си признали на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков бил наркоман и наркодилър, а най-смелите твърдят, че българките клубове са места на организирана престъпност и че се финансират от наркотрафик. „Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки“, каза Милков.

Той вече е информирал на Съвет „Външни работи“ в Брюксел външните министри на страните членки на ЕС. Разпространен е до всички държави членки писмен меморандум по тези въпроси. Предстои да бъде направена среща у нас с всички посланици на държавите членки. Ще се използват и други механизми, включително механизма на ОССЕ, които имат още наблюдаваща мисия в Скопие. Имаме инструментите на Съвета на Европа, уточни Милков.
Външният ни министър заяви още, че за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари двете страни и основно институциите в РСМ трябва да запазят спокойствие и да се въздържат от каквито и да било провокации, за да се осигури необходимият ред, така че всеки, който желае, да отиде и да се поклони.

„По отношение на контраатаката срещу Ангел Джамбазки и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов наратив македонски, който да направи така, че да се омаловажи първо атаката срещу българина, системните атаки срещу българските клубове и общности там, които ескалират, които започнаха с приемането на един репресивен закон там, продължиха с палеж, за който беше получена условна присъда, последва стрелба и сега физическа разправа с човек, който е член на българската общност. Там се опитват да ни вменят една поделена вина – от двете страни на границата има луди глави. Не може да има такива аналогии“, каза Милков.

Той напомни, че в центъра на Френското предложение е спазването на правата на нашите сънародници в РСМ.

Министър Милков пожела да коментира думите на македонския президент Стево Пендаровски, а само каза: „Като доктор по история мога да кажа, че ако има жертви от едната страна – той споменава за 12 човека, аз бих споменал за хиляди души, които са били избити, 300 000 прогонени между двете войни. Сигурно е чувал за „Голи оток“, където след Втората световна война са били интернирани и загинали стотици българи, само заради това, че имат българско самосъзнание. Те нямат представа за историята си, защото още не са отворили архивите на тайните си служби, може да им помогнем за това, ако желаят“, каза Милков.
Външният ни министър коментира и казуса с българските туристи в Мексико, които са останали затворени на летището с дни без обяснения.

„Допускам, че има редица проблеми, които може да се допуснат по пътя на туристическия поток от самите резервации до ситуацията на място. Може да има грешка също така и от страна на мексиканските власти. Външно министерство сезира веднага посолството ни в Мексико.

Посолството ни в Мексико предприе стъпките, които трябваше да бъдат предприети веднага – беше изпратена нота до мексиканското външно министерство, бяха сезирани туристическите власти в страната, с което беше поискана пълна информация по случая, за да бъдат изяснени причините и да бъдат прекратени нежелателни практики“, каза Николай Милков.

Той заяви, че има пълно доверие на посланичката ни в Мексико, която е бивш директор на Дирекция „Консулски отношения“ и е убеден, че тя по най-бърз начин ще реагира, за да може българските граждани, които имат резервации, да са сигурни, че няма да им се случват нежелани инциденти.

Милков все пак призова българите, които пътуват, да внимават за това във ваучерите им да нямат грешки, да говорят с туроператорите, да проверят резервациите и начина, по който са попълнени документите.

Не смята, че българите трябва да спрат да пътуват до Мексико. „Това е изключение, това не е политика, не са постоянни практики“, каза служебният външен министър.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене