Благоевград ще има нощна аптека от февруари

В Благоевград най-сетне ще има нощна аптека. От февруари жителите и гостите на града ще получават денонощна фармацевтична грижа след постигнато споразумение между кмета на Благоевград Илко Стоянов и Регионалната фармацевтична колегия.
„Всъщност няма да има една нощна аптека, а няколко, които ще работят по график. Графиците за месец февруари вече са изготвени, като те ще бъдат публикувани на сайта на Община Благоевград и на РФК – Благоевград, както и ще бъдат залепени на вратата на всяка една аптека”, заяви за „Струма“ зам. председседателят на РФК – Благоевград, магистър-фармацевтът д-р Константин Качулев, който е основен инициатор за разкриване на нощна аптека в областния град.

ДОБРАТА НОВИНА! Благоевград ще има нощна аптека от февруари
Идеята бе лансирана от него преди 3 месеца на среща с кмета Илко Стоянов, който без колебание пое ангажимент да осигури финансиране за нощната смяна в аптеката.
„Сумата е над 200 лв. на дежурство, като в нея са включени цената на труда от 22 ч. до 8 ч. на магистър-фармацевтите, както и разходи за осветление, отпопление, консумативи и преустройство.
Собственикът на верига аптеки Златан Аврионов, който ще се включи с част от 8-те си аптеки, заяви, че ще повиши заплатите на магистър-фармацевтите, които ще дават нощни дежурства”, добави Константин Качулев.
Припомняме, че жителите на Благоевград повече от 10 г. нямаоткъде да си купят лекарства през нощта. Въпреки че една от веригите аптеки, намираща се в центъра на града, имаше договор с общината да работи денонощно, на практика аптеката оставаше затворена през нощта. Поради неизпълнение на поетите задължения миналата година кметът Илко Стоянов прекрати договора с аптеката, която освободи ползваното от нея общинско помещение.
В община Благоевград функционират 32 аптеки, като регистрираните магистър-фармацевти са 69, а помощник-фармацевтите – 12. Амбицията на Константин Качулев е по същия модел да отворят нощни аптеки и в другите общини, които може да се групират и да споделят разходите си. Едната аптека например да обслужва Банско, Разлог и Белица, другият център да поеме Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово, а третият да обхване Петрич, Сандански и Струмяни.
„Целта на критериите, които определихме, е работещите нощем аптеки да имат минимум двама магистър-фармацевти, защото в отдалечените общини не навсякъде има необходимия брой магистър-фармацевти. На територията на областта наличните аптеки са 146, а регистрираните магистър-фармацевти 232. Другото условие е съответната аптека, поемаща дежурство, да работи и по договор с Националната здравноосигурителна каса. Постигнем ли всичко това, ще сме в истинска услуга на пациентите”, категоричен е К. Качулев.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене