Внимание, опасно време сковава България: Вадете дебелите дрехи, а снегът… КАРТА

Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър, максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи

Атмосферното налягане още в сряда започна да се понижава и още след обяд стана по-ниско от средното за месеца. През нощта бе предимно облачно. Само на отделни места имаше превалявания от слаб сняг. Днес пък ще духа слаб вятър от североизток.

Преобладаващите минимални температури днес ще са между минус 3° и 2°, в София около минус 2°. В четвъртък ще бъде облачно. Ще има валежи от сняг, главно в Югозападна България, а в североизточните райони предимно от дъжд.

Значителни ще са снеговалежите в Рило-Родопската област, а на отделни места в източната половина от страната ще има условия за поледици.

 

За 26 януари в четири области е обявен оранжев код за валежи от сняг с образуване на снежна покривка до 30-35 cm. По-интензивни ще са снеговалежите след обяд и през нощта срещу петък. Областите, за които е в сила предупреждението за опасно време са Благоевград, Смолян, Пазарджик и Пловдив.

За девет области е в сила жълт код за потенциално опасно време. Ще има интензивни снеговалежи, в южните райони, ще се образува снежна покривка до 10 cm в областите Монтана, Враца, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил.

За област Хасково жълтият код е за значителни валежи, предимно от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу петък.

Очаквани количества – до 30-35 mm. В област Кърджали е обявен жълт код за значителни по количество валежи от дъжд и сняг (сумарно до около 30 mm), в западната част от областта – от сняг и образуване на снежна покривка до 10-15 cm.

Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, в източните райони малко по-високи, в София 1-2°. В планините ще бъде облачно със снеговалежи, значителни след обяд и през нощта срещу петък в Рило-Родопския масив.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно със сняг и максимална температура 5 градуса.

В планините ще бъде облачно със снеговалежи, значителни след обяд и през нощта срещу петък в Рило-Родопския масив.

Ще духа умерен до силен югоизточен, по най-високите върхове на Рила и Пирин южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около минус 4°.

По Черноморието ще бъде облачно. По северното крайбрежие ще има слаби валежи предимно от дъжд и са възможни поледици. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Продължителността на деня е 9 ч. и 42 мин. Фаза на луната: два дни преди първа четвърт.

В петък ще вали в цялата страна – и дъжд, и сняг, а на места в Източните Родопи и Североизточна България сумарните количества ще са значителни. Остават и условията за поледици. Вятърът ще е до умерен, предимно от северната четвърт.

В събота сняг ще вали на много места в Северна България, в западните райони покрай Дунав – дъжд и сняг, а в Югоизточна България – дъжд. В югозападната част от страната слаб сняг ще превали само в планините; ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът от северозапад ще се усили.

В неделя в Дунавската равнина ще остане ветровито. Облачността ще е променлива, над Северна България по-често значителна, ще превалява слаб сняг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене