Неочаквано: Радев наложи вето на Закона за енергетиката! НС спешно трябва да…

Това налага парламентът незабавно да се задейства и да гласува закона на трето четене

Президентът Румен Радев във вторник е наложил вето върху промените в Закона за енергетиката, приети от парламента на 12 януари. Това обяви председателстващият заседанието на Народното събрание (НС) Росен Желязков тази сутрин.

Измененията касаят различни проблеми в сектора, сред които и това, че вече няма да се изисква издаване на лицензия за производство на ел. енергия на лице при мощност до 20 MW.

Президентът е наложил вето върху специфична промяна, предложена на второ четене от „Български възход“ за 15-минутен сетълмент, уточнява „Флагман“. Смята се, че тя е в интерес на бизнеса, но уврежда интересите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) – затова от държавното дружество са повлияли на президентството.

Ветото обаче спира целия закон. Това налага парламентът спешно да се задейства и да гласува закона на трето четене.

По първоначална информация ГЕРБ, които бяха вносители на законопроекта, са склонни да подкрепят ветото на президента. Очаква се законът да бъде приет окончателно без текста, срещу който е протестирал Радев.

Казусът не касае промените, свързани със соларните панели до 20 kW за лични нужди върху покривите, които, напомняме, са свързани със Закона за устройство на територията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене