Как да разпознаете фалшивия мед? Просто използвайте тази 4 прости трика

Има многобройни видове фалшив мед на пазара. Те имат подвеждащи етикети с твърдения, че продуктът е натурален, а и има ниска цена, която може да ви подведе, за да го купите.

Неотдавнашно проучване установило, че над 76% от меда, продаван на пазарите, е бил подложен на процес, известен като ултрафилтрация.

Този процес премахва примесите. Производителите твърдят, че този процес е важен, тъй като удължава срока на годност на продукта и предотвратява кристализацията, но също така премахва и прашеца, който осигурява многобройни ползи за здравето.

Имайте предвид, че суровият мед е единствената известна храна, която не изгнива в своето естествено състояние. Необходимостта от обработка на мед в името на издръжливостта на рафта е нелогична.

Изследователите смятат, че истинската цел на този процес е да се скрие географският произход на меда. Например, китайският мед, заразен с незаконни антибиотици и метали, може да бъде скрит в процеса на филтриране и да бъде продаван като екологично чист.

Ето как да различите фалшивия мед

Чистият мед кристализира с течение на времето. Ако медът ви не кристализира след известно време, то той не е истински.

Прочетете етикетите, преди да купите мед и ако в съдържанието има висококачествен сироп от фруктоза или глюкоза, не трябва да го купувате. Това е сигурен знак, че голяма част от това, което купувате, изобщо не е мед. По-скоро, евтин пълнеж, пълен с генетично модифицирани съставки и препарати за борба с плевелите.

Тест 1)

Напълнете чаша с вода и добавете една супена лъжица мед в чашата. Изчакайте.

Фалшивият мед ще се разтвори във водата и ще го видите натрупан около стъклото, докато …

Чистият мед ще се утаи точно на дъното на чашата.

Тест 2)

Извадете суха клечка кибрит и натопете върха ѝ в меда. След това опитайте да я запалите, точно както бихте го направили по принцип.

Ако медът е чист, клечката ще се запали с лекота и пламъкът ще продължи да изгаря от меда.

Ако медът е фалшив, това няма да стане, защото продуктът съдържа влага.

Тест 3)

Добавете няколко капки йод в чаша вода и добавете малко мед.

Ако медът стане син, той е смесен с царевично нишесте.

Тест 4)

Добавете няколко капки оцет в чаша вода, добавете малко мед и ако се разпени, то към продукта има добавени други съставки.

Предлагаме ви и някои допълнителни съвети при закупуване на мед

Органичният мед е видимо плътен и ще отнеме значително време да го премести от буркана, докато фалшивият мед просто ще се стича.

Големите вериги магазини обикновено не се интересуват от качеството. По-добре е да търсите местни производители или магазини за био храни.

Винаги се опитвайте да купувате чист, органичен мед, тъй като той е единственият, който съдържа прашец и осигурява многобройни ползи за здравето.

/Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене