Равносметката на Бабинден в община Симитли- 116 бебета са се родили миналата година

Бабинден се превърна в голям  празник за майки, баби, лекари, акушери и гости, които празнуваха заедно в ресторант „Пирин“ в Симитли. Гостите  бяха посрещнати от красиви момичета в народни носии с питка и мед.

Ковид-19 прекъсна традицията заедно да честваме 21 януари – Деня на родителната помощ, но това остана в миналото.

Днес 21 януари на дълги трапези и веселба се събраха майки и баби на бебета родени през 2020, 2021 и 2022 година от община Симитли.

Поздрав към всички празнуващи изказаха „Бебетата отличени през 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018 година“.

В празничната програма взеха участие и децата от мажоретен състав към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – град Симитли с ръководител Калинка Марянска.

За още повече емоции, организаторите от община Симитли предизвикаха младите майки и баби да вземат участие в конкурс в три категории: сладкиши, баници и погачи. Трудно бе за журито да прецени най-доброто кулинарно изкушение, тъй като всички изглеждаха съблазнително вкусни и добре изглеждащи.

Общия брой на родените деца в община Симитли през изминалата 2022 година са 116, от тях 65 момчета и 51 момичета. От които 52 са от град Симитли, 23 – село Крупник, 15 бебета от село Черниче, 4 в село Брежани, 4 в село Полето, 1 бебенце в село Полена и 14 в село Долно Осеново.

 

И тази година майка на близнаци – Ина Милчова, пресъздаде ритуала по поливане заедно с д-р Крилчева. Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си, е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й.

Милото тържество бе уважено от кметът на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с общинското ръководство, председателя на местния парламент Вилимир Александров, кметовете на населени места в общината, директорът на СУ Симитли Таня Янкова, както и  лекарите, които се грижат за децата ни след раждането им, а именно д-р Апостолова и д-р Крилчева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене