Иван Шишков: До 5 г. може да имаме напълно завършена АМ Струма

„До 5 години можем да имаме напълно завършена магистрала „Струма“, обяви служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков пред Нова телевизия. Той информира, че до края на месеца Министерството на околната среда и водите ще завърши процедурата, която ще определи какви са конкретните мерки за опазване на околната среда при преминаване на магистралата в района на Кресненското дефиле.

„Благодаря на министър Росица Карамфилова за огромната работа, която свършиха в сравнителен кратък период. Това бяха дейности, които години наред в предишни управления никой не беше завършил. Ние обаче обърнахме нещата и ще строим законно. Надявам се след окончателния анализ за мерките да започнат процедурите за строителство в дефилето. Излизаме от паузата, в която много години имаше само голямо говорене и големи коментари какви са вариантите, но завършена процедура нямаше. В момента сме на финала, благодарение на големите усилия на служебния кабинет“, посочи арх. Иван Шипков.

Според думите му най-вероятно магистралата ще се построи по варианта, който предвижда две отдалечени трасета – едното, в посока Гърция, ще преминава по стария път, и в обратна посока – в планината, въпреки че се изследват и останалите алтернативи.  За този вариант има частична готовност за работа за трасета с одобрен подробен устройствен план и избран изпълнител. „Тук отново имаме избран от предишни правителства изпълнител, но нямаме процедури“, отбеляза регионалният министър.

Арх. Иван Шишков напомни още, че в мандата на служебното правителство са пуснати нови близо 3 км от АМ „Струма“ в посока София, с които малко е облекчено движението. Свлачища бавят пускането на трафика през тунел „Железница“. Вече е готов проектът за укрепване, предстои подписване на договор с изпълнителя. По предварителни прогнози се очаква до да бъде изпълнено до три месеца. Така трафикът  ще се пусне двупосочно в тръбата на съоръжението от Гърция към София, с което движението в района ще се облекчи допълнително.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене