Тежко е състоянието на пребития в Охрид секретар на българския клуб

Секретарят на българския културен клуб в Охрид е в болница в тежко състояние. Това съобщи евродепутатът Андрей Ковачев.

Опитах се да се свържа по телефона с момчето, чухме се за съвсем кратко, в изключително тежко състояние беше, каза, че не може да говори, имаше лекари около него и помолих да говоря с друг около него, но явно не беше подходящ момента, разказа Ковачев в ефира на Би Ти Ви.

Секретарят е приет в болница, съобщи още Ковачев.

Той обясни, че трима души са го пребили и са му казали, че искат да го убият, защото е българин. Според Ковачев и двете страни трябва да реагират, а българският консул пътува натам. Буяр Османи го е информирал, че и тримата нападатели са идентифицирани.

Снощи късно Димитър Стоянов ми написа, че това се е случило преди няколко минути и ме помоли за помощ. Веднага се свързах с представители на българската държава, с вицепрезидента и министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, разказа Ковачев как е разбрал за случилото се.

Лидерът на Възраждане – Костадин Костадинов, съобщи, че пострадалият българин е със счупена челюст, избити зъби и черепно-мозъчна травма. Името му е Християн Пендиков.

Евродепутатът Андрей Новаков пък обясни, че се е чул с мъжа, който е бил в много тежко състояние и приет в болница. Българският консул пътувал към Охрид, а външният министър на Северна Македония Буяр Османи заявил пред Ковачев, че тримата нападатели са идентифицирани.

„Още днес ще искаме изслушване на министъра на външните работи в парламента, привикване на македонската посланичка и незабавно запознаване на всички европейски институции с терористичния акт. Не можем да стоим и просто да чакаме момента, в който ще прочетем и новината за убит българин в Македония“, пише още Костадинов.

„Възможността да се стигне до физическа ликвидация на България в Северна Македония е все по-реална и стряскаща. Какво чака българската държава“. Това попита лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в декларация от парламентарната трибуна по повод нападението над секретаря на българския клуб в Охрид, съобщава 24 часа.

Той разказа, че след побоя сънародникът ни е отишъл в полицията, но е бил отпратен към болницата, без да приемат сигнала му.

Всимки европейски институции продължават да си затварят очите срещу антибългарската кампания в Северна Македония. А такава Македония няма място в ЕС, категоричен бе Костадинов.

До него и съпартийците му непрекъснато достигала информация за заплашвани българи. Последният пример бил след поклонението пред Мара Бонева, след което всички присъствали там българи били получили заплахи от местни мутри.

България трябва да повдигне въпроса още на заседанието на Съвета на външните министри на 23 януари пред Жозеп Борел, настоя Костадинов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене