Кметът на Сатовча призова тютюнопроизводители да се регистрират, за да получат подпомагане

Отпадна периодът за подпомагане на тютюнопроизводители за 2007-2008-2009 година. Но е одобрен нов период 2023-2027 година. Кметът на община Сатовча и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн в България /СПОТ БГ/ – Арбен Мименов, уточнява, че от това подпомагане ще се възползват тютюнопроизводители, работили тютюн през 2016, 2017 или 2018 година, но задължително включени в Регистъра на тютюнопроизводителите. Той подчертава, че не е задължително да си работил тютюн трите години. Може да си работил само една от тях и да подадеш заявление за нея. Ако си работил и през трите години, избираш една от тях, която е най-силна като количество предаден тютюн и се заявява нея.

В района има доста хора обработвали тютюн през тези години, но не са включени в регистъра.

Мименов положи неимоверни усилия, както и група народни представители, за да се даде възможност нерегистрираните тютюнопроизводители да се регистрират при определен ред, срок и документи. Тези, които са вече регистрирани, не участват в тази процедура.

Срокът за регистрация е до 28 февруари 2023 година и се извършва в Общинските служби по земеделие.

В тази връзка Мименов организира среща вчера в залата на Общински съвет – град Гоце Делчев. На нея присъстваха Мари Захова – директор на Областна дирекция  „Земеделие”, експерти от службата, кметове и заместник-кметове на общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, кметове на населени места с по-голям брой тютюнопроизводители и началниците на Общинските служби по земеделие на четирите общини – Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово.

Целта на срещата беше да се получи конкретна информация от Областната служба по земеделие и лично от директора г-жа Мария Захов и екипа й.

Определените документи, които се подават за регистрация (само за нерегистрираните), са изпратени от Министерство на земеделието:

  1. Копие от сключен договор за изкупуване на суров тютюн.
  2. Копие от приемателно-предавателен протокол за изкупен тютюн.
  3. Декларация за използваните земеделски земи за отглеждане на тютюн с площ до 5 дка
  4. Договор за правно основание за ползване на земеделски земи за отглеждане на тютюн с площ над 5 дка.

„Обсъдиха се доста въпроси по темата и извън нея. За повече информация може хората да се обръщат към кметовете на общини от Гоцеделчевския регион, заместник-кметовете, кметовете на населени места и представителите на Общинските служби по земеделие“, заяви кметът на Сатовча.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене