Проверяващи влязоха в „Наркооп” – Дупница

На прицел е финансовото състояние и сделките с имоти – как, на кого и на какви цени са продадени

Служители на Централен кооперативен съюз влязоха на проверка в „Наркооп” – Дупница. Експерти от ЦКС от няколко дни събират данни, за да се установи какво е финансовото състояние на кооперацията. Търсят се документи за продажби на недвижими имоти, собственост на „Наркооп” – Дупница, които са извършени през последните години.

В момента на трудов договор в „Наркооп” е само председателят Евгени Стоилов, който е на този пост от 1 г. и 6 м. По официални данни няма назначени други служители или работници. Евгени Стоилов е сключил договор с частна фирма, която да извършва счетоводна дейност.

Тези дни се заговори за продажби на недвижими имоти на „Наркооп” в село Джерман и в Бистрица, извършени през последните три години. Сделките в с. Джерман са свързани със служителя в „Наркооп” с 43 г. трудов стаж Борислав Стоилов, който е купил два магазина, култовото някога заведение „Дивото козле“ и е наемател на казана за изваряване на ракия в селото.

Репортер на „Струма“ го откри в дома му в Джерман. Ето какво заяви той по повод твърденията на съселяните му, че наскоро е изкупил всички недвижими имоти на „Наркооп” в село Джерман: „43 г. работих в „Наркооп” – Дупница. Непрекъснато се сменяха председателите и допреди няколко години „Наркооп” беше доведено дотам да разпродава имуществото си, за да закърпи финансовото си положение. Преди 3-4 г. купих магазините и заведението в селото. Помещението на единия от хранителните магазини се рушеше, тъй като една част от него е собственост на общината. Купих магазините и заведението по законен начин. Бяха обявявани процедури за продажба на обектите и аз съм се явявал на търгове да ги купя. Не виждам нищо лошо в това”, заключи  Борислав Стоилов.

Оказа се, че преди повече от 15 г. съпруг на служителка в „Наркооп” е купил втори етаж от голямата постройка в центъра на село Бистрица, собственост на кооперацията, за 20 000 лв. Сега се разбра, че преди около година синовете на бившия управител на общинската болница д-р Любомир Таушански са придобили цялата постройка на „Наркооп” в с. Бистрица, която е повече от 500 кв.м, в центъра за над 100 000 лв. Двамата братя имат сериозен бизнес с мотори. Те са изкупили дяловете от „Наркооп” и от двете частни лица. Едната е собственичката на фурна в Бистрица Латинка Мирчева, която е доставяла хляб на магазините на „Наркооп” в селата от общината. Кооперацията не е имала възможност да плаща за стоката и е натрупала дългове. Вместо пари й прехвърлила помещението на някогашната механа в голямата сграда в с. Бистрица.

Както „Струма“ писа, в малките села в община Дупница са закрити почти всички магазини на „Наркооп”. Единствените доходи на кооперацията са от наеми на помещения и продажби на имоти.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с председателя на „Наркооп” Евгени Стоилов с въпроса на какви цени са продавани имотите на кооперацията.

Ето какво заяви той: „В момента тече финансова проверка в кооперацията. Аз съм от 1,5 г. на този пост. По мое време не е продавано нищо. Всички продажби са извършени преди моето назначение. В момента аз съм председател, снабдител, шофьор… и всичко. Няма назначени хора на заплата, работя  всичко сам“, заключи Евгени Стоилов.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене