Ексклузивно! Хатидже Муртева майка на починалия от алкохол менте Салих: Аутопсията на сина ми спаси цяла Якоруда от смъртоносната ракия

Умря в ръцете ми в страшни мъки, отвратена съм от присъдата от 4.5 година на Тайфи.

Синът ми почина в ръцете ми в страшни мъки. 130-килограмов мъж се гушкаше в мен като коте и казваше: „Мамо, какво ми става! Умирам!“. А сега убиецът му получи 4,5 години затвор. Отвратена съм!“

С тези думи започва емоционалната си изповед пред „България Днес“ Хатидже Муртева от Якоруда. Животът на 59-годишната жена е тотално почернен броени дни преди Коледа през 2015 г., когато синът й Салих се оказва първата жертва на ракия менте в родопския град.

Трагедията с шестима (според официалните данни) стана печално известна в цялата страна, а други 8 души бяха в болница и лекарите ги спасиха.

Обвинен за предоставената ракия бе Тайфи Мекльов. Съдът го призна за виновен за смъртта на четирима, защото за другите двама не стана ясно откъде са взели ракията.

Присъдата от 4,5 г. затвор е окончателна с решение на ВКС и в сряда сутринта Мекльов е прибран от Съдебна охрана от дома му и транспортиран до затвора в Бобов дол за излежаване на присъдата.

През 2011 г. почина съпругът ми от инсулт. Още не се бяхме съвзели и Тайфи погуби сина ми с тази отрова. Оттогава не контактувам с абсолютно никой. Ходя на работа в социалния патронаж за бедни в града за 600 лв. заплата, за да изкарам за лекарствата. От 7 години съм на успокоителни. Вечер се прибирам съсипана от болка и нерви. Нито ходя някъде, нито има сбирки в дома ми. Не ми е до приказки. Лягам вечер и връщам лентата обратно. По цяла нощ не спя и пак отивам да работя“, продължава с тежката си история съсипаната жена.

Хатидже ходи с такси до гробищата, за да поплаче на гроба на сина си и съпруга си. Минава само през аптеката за медикаменти и болницата при нужда, а после се прибира.

„Няма по-страшно от това да заровиш детето си в земята. Тайфи Мекльов ми взе живота, отне ми най-ценното! И сега – 4,5 години затвор. С излежаното в ареста остават 2-3 години. Това не е правосъдие“, казва Хатидже.

В тези трудни години единствената й опора и смисъл за живот е дъщерята, която живее в чужбина, и двете й внучета, които трудно понесли загубата на своя вуйчо.

„Ако не са те да ме крепят, отдавна да ме няма. Веднага бих си сложила край на живота. На няколко пъти си го мислех, но се спрях. Вместо Салих да идва на моя гроб, аз ходя на неговия“, не крие болката си родопчанката.

Тя е категорична, че още три жертви на отровната ракия не са обявени за такива заради липса на свидетели, но с доказателства.

„Това са Юсуф и две момчета от Белица и с. Кръстава. Още много хора в Якоруда щяха да умрат, ако не беше аутопсията на моя син. Ресторанти и заведения в града бяха заредени за Нова година със смъртоносната ракия. Хората тук много обичат да посещават заведения и половината град щеше да издъхне на празника“, казва майката на 29-годишния Салих.

Тя не вярва, че ще види и стотинка кръвнина от Тайфи Мекльов.

„Всичко прехвърли на свои близки през тези години. Съпругата му Абибе се спомина, цял живот нищо добро не видя от него. С мръсни пари мръсни работи се правят“, добавя Хатидже.

И до днес тя си спомня заседанията по делото срещу Мекльов в Окръжния съд в Благоевград.

„Той псува пред съдии и прокурори и никой не му прави забележка. Една от почернените майки каза, че иска да прехвърли вината си на нейния син. Този се обръща и казва: „Да ти е*а майката!“. Заканваше се към нас, клатейки глава и правейки гримаси. Знаете как се случва. Съсипа ми живота. Страх ме е да не го видя, отвращам се от мисълта, че ще го срещна. Подавахме и жалба в полицията. не е ли наглост това“, пита 59-годишната жена и бърза да се върне на работа в социалния патронаж, за да се раздаде топла храна на нуждаещите се в родопското градче.

Хатидже Муртева показва снимката му в съда!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене