Пожелавам на всички нас по-често да се оглеждаме около себе си, за да видим доброто и богатството от към хора!

Гласът на експертите! Д-р Петър Филибев пред Топ Преса: Затова да остана ли да се развивам в България никога не е било въпрос пред мен

Новата година е време на равносметка и поставянето на цели за следващата. Затова ние от Топ Преса решихме, че настъпването на новата календарна година е чудесен повод да разберем повече за трудностите, успехите, пътят, и целите на МБАЛ ‘Иван Скендеров’ град Гоце Делчев. За тази цел нашият екип има честта и удоволствието да интервюира управителя на болницата, доктор Петър Филибев.

1. Д-р Филибев, благодарностите са към Вас, защото в условие на тежка, здравна, икономическа и политическа криза Вие не спирате да развивате лечебното заведение и да подобрявате материалната база, да поощрявате и мотивирате персонала при това със завидни темпове. В този ред на мисли ще Ви помоля да се осмелите и да направите кратка ретроспекция за пътят Ви от момента, в който поехте управлението до ден днешен. Каква цена платихте в личен и професионален план?

-Заех длъжността управител на болницата, когато имаше вътрешни сътресения (стачни действия от страна на голяма част от колегите, подадени молби за напускане, в знак на протест и други). Тогава първото нещо, с което се заех бе да разбера проблема в неговата дълбочина и цялост. Затова заедно с екипа ми проведохме многократно разговори съвместно с кмета на община Гоце Делчев, г-н Москов, някои общински съветници и лекарите в оставка. Така успяхме да разберем исканията и желанията им, както и те да разберат нашите краткосрочни и дългосрочни цели относно лечебното заведение. Така се стигна до споразумение лекарите да се върнат на работа. Тъй като нашата болницата обслужва четири общини, отсъствието на всеки един лекар има силно негативно влияние върху пациентите. Затова за нас бе изключително важно да върнем вярата на лекарите и самите тях отново в МБАЛ “Иван Скендеров”.

След като се справихме с вътрешните сътресения, дойдоха външни. Това бе периодът на активна и тежка Ковид пандемия, която се отрази негативно не само на пациентите, но и на смаите лекари, защото както знаете, загубихме няколко изключително специалиста и преди всичко човеци! Един от тях бе и нашият колега анестезиолог, доктор Първанов.
Той бе единственият анестезиолог в болницата и на практика след неговата загуба лечебното заведение остана без активно действащ специалист в момент на завихряща се епидемична обстановка и огромна заболеваемост в населението. Знаете, че в началото нямахме установени ефективни начини на лечение на заболяването. Имахме представа как трябва да се подходи, но практиката показа, че различните организми реагират по различен начин. Много от пациентите минава през заболяването изключително тежко, като в голяма част от случаите се стигаше до реанимация. В тези тежки моменти благодарение на партньорството между нас и болниците „Св.Екатерина” и „Пирогов” в град София, ние успяхме да преодолеем и този дефицит. Колегите от съответните лечебни заведения изпращаха колеги анестезиолози и реаниматори. Без тяхната помощ и подкрепа не мисля, че бихме могли да се справим.

Благодарение на силната екипна работа и установените партньорства днес ситуацията е далеч по-добра. В интензивното ни отделението днес работи екип от изключителни специалисти. Приемам това за един от най-големите ни успехи до сега и съм благодарен и щастлив, че именно тези лекари и медицински персонал са с нас!

Но знаете ли, онова, което ми дава истинска мотивация да продължавам е оценката, която ни дават нашите пациенти и служители.

Друг успех, с който се гордея е изграждането на кислородна инсталация за течен кислород до всяка стая и във всяко отделение. Преди това оперирахме с кислородни бутилки, което е икономически неизгодно и нефективно, създаващо значителни проблеми при смяна на бутилките и поставящо в риск пациентите през нощта. Освен това успяхме да завършим и проектът в новото отделение по Инвазивна кардиология, който бе започнат преди моето встъпване в длъжност. Този проект се осъществи съвместно с колеги от болница „Св.Екатерина” и с помощта на община Гоце Делчев, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите. Резултатът е значителен и мисля, че хората го оценяват особено тези, които имат сърдечни проблеми и до сега винаги са се лекували в София или Благоевград, поради липсата на необходимата апаратура и специалисти.

Всички тези действия доведоха и до подобрение във финансите на болницата. Можем да се похвалим и с активно действащото отделение по ортопедия и травматология, което за 2022 г. направи 98 на брой артроскопски операции, 44 тазобедрено и колянно ендопротезиране операции, както и няколко операции на скъсани кръстни връзки.
Ако вашите читатели все още не знаят, е време да ги информираме, че в хирургията привлякохме нови колеги, които осъществяват лапароскопски или наречените още “безкръвни” операции, правят се изследвания на стомах и дебело черво чрез гастроскопия и колоноскопия, което е пример, че болницата се развива в правилната посока.

Смятам, че успява да достигне високи нива на професионализъм като разбира се има все още към какво да се стремим. Отделението ни по акушерство и гинекология привлече нови, изключително способни и мотивирани колеги. Всичките те са при нас благодарение на програмата за привличане на млади кадри, която община Гоце Делчев стартира преди време. Надявам се, че екипната работа между по-опитните ни колеги и новопостъпилите ще доведе до висок професионализъм и отлични резултати, всичко, което заслужават гражданите и младите майки.

Както споменат доста проекти успяхме да реализираме до сега. Изградихме вътрешна ПСР лаборатория, преминахме на отопление от пелети на газ, което е много по-ефективно за нашите нужди, преобразихме отделението по образна диагностика. Новият облик на Отделението по образна диагностика е факт благодарение на помощта, която получихме от Министерството на финансите и тогавашния министър на здравеопазването. Към онзи момент обществото и институциите оцениха високо работата на целия екип на МБАЛ ‘Иван Скендеров”.

Спомням си как в пика на заболяването министър Ангелов дойде на проверка и пожела да посети инфекциозно ни отделение. В момента, в който видя дежурната сестра с табла и 30-тина подготвени инжекци каза: „видях достатъчно“.
Институциите, министерства, общината, областнтаа и здравната каса, РЗИ, реално се убедиха, че нашата болница работи и се справя изключително добре. Само ще кажа, че през нас са преминали около 2300 човека за лечение с Кодив-19.
Най-удовлетворяващата част от всички усилия положение до сега за мен е фактът, че успяваме да привлечем млади специалисти на работа при нас. Имаме 13 колеги, които очакваме в рамките на следващите две-три години да се завърнат да работят при нас, които са част от програмата на общината за привличане на младите специалисти. Това би дало един тласък на болницата, тъй като младите хора имат по-силен ентусиазъм, нов вид отношение към пациентите и силно желание за надграждане и усъвършенстване.

Друг тежък проблем, пред който бяхме изправени, бе финансовите задължения на болницата. От финансова гледна точка състоянието на заведението бе много тежко, наброявало задължения от около 2 460 000 лв. в това число неплатени фактури за консумативи, лекарства, пелети за отопление, различни други консумативи и горива, които не са плащани от няколко години и са се натрупали сериозни сметки, а също така и кредит в размер на 600 хил.лв към банка.
В началото решихме да се свържем с всичките фирми, на които дължим пари, за да установим точните задължения и да се договорим за отсрочване на плащането. След анализ на дейността на болницата със счетоводството установихме, че ще е по-рентабилно да изтеглим кредит, с който да погасим всички задължения. За целта проведохме срещи с г-н Москов и общинските съветници от бюджетна и здравна комисия. Така взехме решение да се изтегли нов кредит, с който да погасим текущите задължения. По този начин ние се разплатихме с по-големите доставчици, един от които бе СОФАРМА АД с около 650 000 лв. задължения за лекарства , изплатихме и полагащите се обезщетения при пенсиониране на наши служители през последните

3-4 години, които така и не бяха направени. Към момента съм щастлив и горд да заявя, че МБАЛ “Иван Скендеров” е в добро и стабилно финансово състояние.

2. Топ Преса направи поредица от интервюта със специалисти работещи в управляваното от Вас лечебно заведение. Сред тях бяха д-р Тонгов, д-р Поюклиева, д-р Канелов. Всички дадоха изключително висока оценка за условията на труд и за Вашето управление като цяло. Ние обаче сме убедени, че амбициите Ви са доста далновидни и затова Ви питам какви са Вашите цели за 2023 година?

– През 2023г. сме си набелязали няколко неща, които трябва да осъществим. Първо и най-важно е увеличаването на нови дейности, които до сега болницата не е извършвала. Имаме цел да открием сектор по ендокринология в отделението по вътрешни болести и ново отделение по нефрология, както и да увеличим нивото на компетентност на детско отделение, тъй като там разполагаме с достатъчно лекари. За целта сме подали искане към Министерството на здравеопазването чрез РЗИ и Агенция медицински надзор. Нядявам се да се увеличи и броят на активните легла в болницата, за което сме в преговори от 2 години и сме информирали съответните органи за това. В приоритетите ни е изграждането на паркинг за нашите пациенти, техните придружители, както и персонала ни. Освен това планираме и вътрешен ремонт на детско отделение, за да изградим асансьор. Тази година сме си заложили и осъществяването на основен ремонт и на отделението по анестезиология и реанимация.

3. Може да се каже, че във Вашите ръце е здравето на жителите на четири общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. Каква е комуникацията Ви и ще дадете ли оценка за общата Ви работа с местните власти на тези общини?

– Знаете, че ние сме в постоянен контакт с община Гоце Делчев. Всеки месец има здравни и бюджетни комисии и ежеседмично поддържаме връзка с г-н Москов като нго информираме го проблемите пред нас и потенциалите решения. Искам да благодаря в този случай на кмета на община Гоце Делчев, г-н Москов, всички кметове на община Гърмен, община Сатовча и община Хаджидимово, на всички фирми и граждани, които ни подкрепиха по време на тежката Ковид пандемия. Много от тях решиха да ни подкрепят финансово, чрез апаратура и консумативи. В онзи момент тяхната помощ бе спасяваща и основополагаща за справянето ни със ситуацията.

4. Имаме практика когато правим интервю с медицински специалисти имена като Вас да им задавам един личен въпрос – защо избрахте България? От години знаем ,че всеки един лекар има възможността да получи и по голямо развитие включително и заплащане извън страната. Защо останахте в България?

– Аз съм работил 15г в болница „Пирогов“ и никога не съм имал желание да заминавам в чужбина. За мен България е изключително място и да, условията на труд в нашата професия, а и не само, не сам никак идеални, но точно в България човек има възможността истински да участва в промяната. Затова да остана ли да се развивам в България никога не е било въпрос пред мен. За мен е истиснко удоволствие да работя за развиването на медицината в България, а от скоро и в един конкретен района и с работата си да мотивирам повече хора да се завръщат от чужбина.

5.Водена от една информация във Вашият беграунд Вие сте работил и като планински спасител. Бихте ли ни разказали нещо интересно от тази част на кариерата Ви?

-Да бъдеш планински спасител не е работа, това е любов към планината. Аз съм доброволец, което означава, че давам дежурства, когато е необходимо, обикновено са съботно-неделни в планината и евентуално, ако има някоя акция за издирване или спасяване на човек, тогава също се включвам .Иначе “работа в планината” е мен е начин да се заредя и да си почина.

6. И като административен ръководител и като лекар работата Ви е изпълнена с много стрес и напрежение. Как се справяте със стреса в пределите извън болничното заведение?

-Стрес има. В началото беше по две, тъй като да управляваш толкова много хора, да си отговорен към тях и към проблемите на пациентите, е много тежка отговорност. Към днешна дата обаче стресът е в рамките на нормалното за нашата професия. Опитваме се да решаваме проблемите по най-добрия начин в името на пациента, колегите започнаха да разбират, че в много голяма степен по-голямата част зависи от тяхната работа. И там, където е необходимо, винаги съм готов да помогна за вземането на правилното решение. А как си почивам? В планината, в компанията на любимите хора или вкъщи с чаша хубаво вино в ръка.

7. Моля за Вашето послание към читателите на Топ Преса?

-Пожелавам 2023г.дабъдепо-здравазавсички.Пожелавамнавсичкинаспо-често да се оглеждаме около себе си, за да видим доброто и богатството от към хора, с което разполагаме, защото това дава спокойствието на днешния ден и вярата в по-светлото бъдещето!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене