Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война

Снимка: архив, БГНЕС

Киев се е опитвал месеци да си осигури доставки от САЩ

Турция е започнала да доставя на Украйна разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от Студената война, пише списание „Форин полиси“, като се позовава на настоящи и бивши американски и европейски официални представители, запознати с въпроса.

Турция, която е член на НАТО, е започнала да изпраща първите партиди от т. нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM) през ноември 2022 г. Те са произведени по време на Студената война като част от споразумение за съвместно производство със Съединените щати. Оръжията са предназначени да унищожават танкове, като се разпръскват на по-малки суббоеприпаси, които могат да останат на бойното поле с години, ако не експлодират веднага. Всеки снаряд разпръсква около 88 поразяващи части.

Изданието отбелязва, че Киев се е опитвал няколко месеца да си осигури доставки от САЩ на такива боеприпаси, но американските закони забраняват на Вашингтон да ги изнася.

„След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция беше единственото място, откъдето можеха да се снабдят с тях“, каза пожелал анонимност източник, информиран по въпроса.

„Това просто показва как въпреки че Турция се опитва да се хареса на Русия в някои отношения, тя се превърна в наистина важен поддръжник на Украйна във военно отношение,“ коментира източникът.

Нито турското посолство във Вашингтон, нито украинското министерство на отбраната са отговорили на молбата за коментар на „Форин полиси“.
(БТА, София Ангелова)

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене