Говори КУКЕРЪТ! Кирил Праматаров от село Копривлен пред Топ Преса: Бъдеще има!

Интервюто взе Цветелина ДИМИТРОВА

Интервюто взе Цветелина ДИМИТРОВА

Кирил Праматаров е родом от хаджидимовското село Копривлен и е един от най – дейните участници в кукерския фестивал в родното му село. Това е човекът, който не спира да се раздава, да прави и невъзможното, но традицията, наследена от вековете, да продължи и за напред. Ето защо Топ Преса реши да ви срещне с този човек, в чието сърце звъни чанът от кукерския костюм, мъжът със завидна енергия и ентусиазъм, който респектира. 

От къде се възроди идеята да станеш кукер?

-Идеята се възроди от дядо ми и от баща ми.Любовта и интереса към кукерския фестивал се родиха още в детските ми години.Баща ми шиеше в нас кукерски костюми и ми беше много интересно.

От колко време се обличаш като кукер?

-От 35 години се обличам, сега съм на 39 години.Когато бях дете на четири годинки дядо ми ме облече и от тогава до ден днешен не съм спирал.Винаги съм се обличал и не само като кукер, обличал съм се и в народна носия, но повече обличам кожи, това ми е любимо.

Какво повелява традицията за кукерския фестивал?

-В нашето село се гонят злите духове, минаваме през всяка улица, влизаме във всеки двор, минаваме през всеки човек да изгоним злите духове и сили от селото и да бъдем живи и здрави.

От какво е изработен костюма с който си в момента? Какъв е костюмът и каква е маската?Би ли разказал подробно?

-Костюма го взимам под наем от мой приятел от Банско. Плащам доста висока цена за него. Лично моят костюм е 1000лв, а на сина ми 400 лв.наем за денят .Костюмите са изработени от пърчове,косъма е от 90см.до 1метър. и е много красив както се вижда.

Всяка година ли се обличаш с този костюм или сменяш?

-Винаги сменям. Когато момчето направи нов ме уведомява и взимам него за разнообразие.Този костюм е може би най-добрия в селото. Разбира се и другите са много хубави,без изключение има много хубави кукери.

Ти си организатор на кукерския фестивал. Би ли ни казал колко на брой са участниците и какви роли изпълняват те освен кукерство?

-Аз съм един от организаторите,има и други хора.Тази година сме много участници – над 70 човека.Има разнообразие с кожи,има баба и дядо, поп, булка и младоженец – това си е традиция от години.Има и много хора с носии на които им благодаря, защото всяка година се палят все повече и повече. Сред тях и много малки дечица и става още по- красиво. Да се надяваме в годините да се разрастваме.

От къде се финансирате за кукерския фестивал? Получавате ли помощ от общината?

-По принцип общината ни помага. Тази година специално ни финансира само за музиката, а ние участиците със събраните пари от касата купуваме обяд не само за участниците, а и за хората които са дошли да ни уважат. Освен в Копривлен участваш ли в други градове или села като кукер? -В Копривлн съм се обличал най – много в кожи,както казах това ми е любимо. С групи от Банско съм ходил на фестивал в Симитли, участвал съм в друг персонаж, но като цяло съм в традицията. Когато ме поканят отивам с най-голямо удоволствие.

Как виждаш бъдещето на фестивала? Има ли малки деца любители, които се обличат, за да запазят традицията за в бъдеще?

-Има, разбира се и това много ме радва. И деца и родители са за поздравления,защото плащат много скъпи наеми за костюмите и носиите.Поздравям ги всички. Бъдеще има, особено в нашето село, защото всички деца започват да се палят, което много ме радва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене