Село Градево с първата Сурва след 40-годишно затишие

Голям мерак трябва, за да направиш всичко това. Това са първите думи, с които трябва да поздравим кметския наместник на село Градево Николай Филимонов, както и жителите на селото.

Обединени и сплотени, те ни показват от месеци, че всичко може да се постигне, просто трябва мерак и желание.

Днес, те възродиха стара българска традиция – Сурва! Повече от 40 години този обичай е бил забравен, не се е чувал звън от хлопки и звънци в село Градево. Но вече не е така! Селото днес посрещна много гости, които да се порадват на красивите кукери, колоритните носии на танцовия състав, мечкаря с голямата мечка и мече, които бореха всички чорбаджии. Няма как да не споменем и младоженците, които водеха групата с красива питка за здраве, както и другите интересни и атрактивни участници в групата.

Това са традициите! За пореден път жителите на община Симитли показаха какви ревностни пазители са на българските обичаи и традиции.

Празникът на селото бе уважено от кмета на община Симитли Апостол Апостолов. „Обединението на всички за поредн път показва, че можем да постигнем всичко, както и това да се възобнови тази традиция в селото. Бъдете живи и здрави и винаги толкова сърцати хора!“ С тези думи, кметът поздрави всички и връчи купа, която се оказа, че е и първата на селото за Сурва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене