Вицепремиерът Атанас Пеканов посети Перник

Докато се договарят допълнителните средства по новия механизъм “Repower EU”, България ще трябва да търси отчасти и подобряване на сегашните параметри по Плана за възстановяване и устойчивост, които изискват стъпки още тази година за ограничаване работата на въглищните централи, заяви пред журналисти в Перник вицепремиерът Атанас Пеканов.

Очаква се финалното решение на Европейския парламент, където ще бъде разписан и целият регламент за начина на водене на преговори, каза Пеканов. Той подчерта, че най-тежките ангажименти, които са поети, са, че всяка година, включително и тази, и следващата, трябва да има намаляване на емисиите от въглищните централи.

„Дългосрочно аз смятам, че Европа продължава да държи на „Зелената сделка“ и трябва да се постигнат дадени цели, но краткосрочно тази и следващата година ще е много трудно да ги постигнем, защото от една страна е нереалистично толкова бързо да се случат тези ангажименти, от друга страна в момента България печели от въглищните си централи и няма как те да бъдат затворени в този момент“, коментира Пеканов.

Вицепремиерът съобщи още, че до края на месеца ще бъдат отворени процедурите за възобновяеми енергийни източници на покривите както за малки и средни предприятия, така и за домакинствата.

В Перник Атанас Пеканов присъства на официалната церемония по откриването на интегрирания градски транспорт на Перник и се повози в един от закупените нови автобуси, съобщи БНР.

„Често в моя ресор, в моето портфолио се говори за милиарди, но най-важното са отделните проекти, които достигат и които носят резултат за гражданите и те могат да го усетят всеки ден когато се качват в нови превозни средства, когато подобряваме градската страна, което подобрява и живота, когато допринасяме и за дългосрочни приоритети“.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене