Земетресения удариха гръцкия остров Лесбос

Трусовете са били с магнитуд 4,9 и 4,7 по Рихтер

Две земетресения с магнитуд 4,9 и 4,7 разтърсиха източната част на Егейско море днес сутринта, предаде ДПА.

По-силното земетресение е станало няколко минути преди 4 ч. и е събудило много хора.

Вторият трус е станал в 8:39 ч. според информация от Атинския институт по геодинамика.

Епицентърът на трусовете е бил на около 17 км под повърхността в близост до популярното сред туристите село Моливос в северната част на остров Лесбос.

До момента не се съобщава за пострадали или щети, съобщи държавното радио, като се позова на силите за гражданска защита.

Според местни медии, цитирани от БТА, земетресението е усетено на почти всички острови в източната част на Егейско море, както и по турското крайбрежие.

Земетресенията са усетени силно на гръцкия остров Лесбос. Няма жертви и пострадали. Властите предупреждават хората да са много внимателни през следващите два дни, предаде кореспондентът на БНР.

Сеизмолозите, които следят активността на трусовете на остров Лесбос, засега предупреждават, че е възможно да последва трус с магнитуд над 5 степен по скалата на Рихтер. Вторичните трусове са стотици, но на-силният досега е с магнитуд 4,9 по Рихтер.

Има паднали скали по пътищата, които полицията затвори за движение. Засегнати са стените и основите на стари здания, но няма жертви и пострадали, съобщават кметовете на засегнатите райони.

Местните жители признават, че се страхуват, но няма паника, следват разпорежданията на Гражданска защита.

Топлото време за сезона дава възможност на хората от остров Лесбос да останат навън, някои прекараха нощта в колите си.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене