НИМХ бие тревога: Зимата се завръща, снежна буря връхлита България в…

Със застудяването във високите котловинни полета в Западна България, в Предбалкана и североизточните райони дъждът ще преминава в сняг

След почти пролетното време, което ни съпътстваше през дългите празнични дни, зимата отново ще напомни за себе. От Националния институт по метеорология и хидрология предупредиха, че на 10 януари (вторник) се очакват значителни валежи от дъжд, които вечерта ще преминат и в сняг.

Дотогава през почивните дни ще е предимно слънчево. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър, в събота – западен, в неделя – южен. Температурите ще се понижат и в неделя минималните ще са между минус 2° и 3°, максималните – предимно между 6° и 11°. В неделя сутринта на места, главно по поречието на Дунав и в югоизточните райони, ще бъде с ниска облачност или мъгла.

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за януари, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Времето за Гоце Делчев ще е слънчево и максимална температура 13 градуса.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб западен вятър. Максимални температури: 9°-11°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, сочи прогнозата на (НИМХ).

Над планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, но по откритите части ще е все още силен от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 6°, на 2000 метра – около 0°.

В понеделник преди обяд на повече места в западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина ще има мъгли или ниска облачност. В Източна България вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се усили до умерен.

По-късно през деня от запад ще започне увеличение на облачността, а през нощта срещу вторник в западните райони ще започнат валежи от дъжд.

Във вторник и сряда ще бъде предимно облачно. В много райони ще има валежи от дъжд, повишава се вероятността за значителни количества. Още във вторник в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен, в сряда в източните райони – север-североизточен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува сравнително студен въздух.

Със застудяването във високите котловинни полета в Западна България, в Предбалкана и североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу четвъртък валежите ще спрат, вятърът ще отслабва.

В четвъртък облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът навсякъде ще отслабне, до вечерта в отделни райони и ще стихне. Отново ще се затопля.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене