Ще трябва да има грипна ваканция. Това предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

По думите на проф. Ива Христова тази година вирусните зарази са започнали сравнително рано

Ще трябва да има грипна ваканция. Това предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаите на грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари 2023 г., а също и през февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса, заради събирането на хора на закрито.

Очаква се по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. В момента ковид в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, каза проф. Христова по БНТ.

Тя обясни, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и остри респираторни заболявания, а през декември броят им се повиши значително.

„Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември 2022 г. в България има циркулация на грипни вируси“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според проф. Ива Христова пикът се очаква в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години.

„В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1 – 2 дни от изявата на симптомите.

А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,5 градуса, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене