Гонят злото с кукерски и станчинарски игри в Пиринско

В първия ден на новата година кукери, чауши, станчинари гонят злите сили, за да е здрава новата година. Подготовката за кукерските игри продължава цяла година, като включва изработване на костюми и избор на стари обичаи, които да бъдат представени в центъра на всеки град, в който традицията се пази жива.

Тази година Димитър Кехайов от Банско излиза с бял костюм, с дължина на косъма 136 сантиметра, разказа той пред репортер на БТА. Костюмът е подготвян дълго време и е с най-дълъг косъм сред кукерските костюми в страната, допълни Кехайов.

Кулминацията на кукерските тържества в планинския град е на 1 януари от 12 часа с изпълнения на млади певици от Банско, сурвакане и поздрав от кмета на града Иван Кадев, съобщиха от общинския пресцентър. В 12:30 часа започва кукерското шествие на групите от всеки квартал на града.

Очакваме на площада да има повече от пет хиляди души, каза за БТА Димитър Кехайов и прикани повече хора да изпратят старата и да посрещнат новата година с кръшно българско хоро и с пожеланията да е здрава, с късмет и да има берекет.

Усилена подготовка тече и в Разлог, където по традиция на 1 януари е кукерският фестивал „Старчевата“. За поредна година кукери от седемте квартала на Разлог ще преминат с традиционно шествие през централния площад „Преображение“. Началото на фестивала е 10:30 часа.

Дванадесет станчинарски групи излизат на сцената срещу сградата на общинската администрация в Петрич в първия ден на новата година, за да прогонят злите духове и да орисат за здраве, благодат и добруване, съобщиха от община Петрич.

Традицията се пази и след пандемията отново оживява. Станчинарските игри започват в 12 часа в първия ден на новата година. Всяка станчинарска група ще има на разположение 20 минути, за да покаже хореография, персонажи, маски и обреди, а жури ще оценява представянето на всяка една от групите.

В Симитли малко след 11: 00 часа, площад „Септември“ ще бъде отново центъра на който всички кукерски групи от града ще дефилират за да зарадват всички жители и гости.

Благоевград също ще посрещне своите кукери около обяд. Те ще дефинират из кварталите, както и в централната градска част.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене