ЗАРАДИ МЪЖКОТО ХОРО: Туристи резервираха цял Калофер

Няма свободни места в дните около Богоявление. Мераклии да участват в традиционното „Мъжко хоро“ и семействата им се презастраховат, че няма да се наложи да нощуват в друг град и са резервирали всички възможни хотели и къщи за гости.

На 6 януари калоферци по традиция нагазват в ледените води на река Тунджа. Ритуалът събира зрители от всички краища на страната и чужбина. Легловата база в Калофер и в местностите Паниците и Бяла река е около 900 легла.

„Местата са заети за тази и за следващата година, което показва големия интерес към празника в Калофер“, коментира пред БТА кметът на града Румен Стоянов. Според него не само там, но и в Карлово, а и в цялата околия вече не може да се намери място за дните около Йордановден. „За нас е важно да има пътникопоток в града, защото така се помага за поминъка на хората“, казва кметът. И допълва, че в тези дни всички заведения, хотели и къщи за гости са пълни, а магазините се изпразват.

Още от 17,00 ч. участниците в „Мъжкото хоро“ се събират. „Въобще не лягаме да спим, цяла вечер подгряваме с винце, мезета, песни“, споделя кметът. Сутринта около 6,00 часа мъжете обличат народни носии, отиват в църквата „Свети Архангел“ и с отец Димитрий тръгват към Черковски мост на река Тунджа. Там отецът извършва ритуала с хвърлянето на кръста, който се предава на най-младия участник в хорото. Гостите обаче са само в ролята на наблюдатели. Поне докато някой местен не хване кръста.

Отново на 6 януари в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене