Хотелиерите в Банско: Сивият сектор удря и нашия бизнес, и държавата!

Хотелиерите в курорта Банско настояват държавата да обяви война на сивия сектор и да осъществява непрекъснат контрол на нерегламентирани и нелицензирани места за настаняване. Защото в момента има множество соственици на бази, които не регистрират туристите, не плащат никакви данъци, ползват електричество на цени за битови потребители. Всичко това удря тежко по тези, които работят по правилата.

„Нямаме равен старт с тези, които мамят държавата. Тук се знае в кои сгради, най-вече в апартаментни комплекси, се настаняват нелегално туристи. Има и много чужденци с имоти в района, които печелят от такава дейност. Не бива повече да се правим, че не виждаме и не знаем кои са тези обекти. Ситуацията сега е: Болен здрав носи! Ние изнемогваме, плащаме високи сметки за ток, а някои само прибират печалба, без да правят разходи за по-скъп ток, за данъци, за такса смет”, категоричен е Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града под Тодорка.

Той и колегите му искат държавните контролни органи най-сетне да си влязат в ролята и да започнат масови проверки. Още на летищата и на сухопътните граници да се предупреждават туристите, че при настаняването им в некатегоризирани и нелицензирани за тази дейност сгради те на практика участват в престъпление. Само така – с мощта на държавата и с усилия на местно ниво, може да се прекрати тази порочна дейност, която допълнително тормози бранша, който е на светло и си плаща всички данъци.

Държавата губи от една укрита нощувка десет пъти повече в сравнение с общината. „Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани”, твърдят от Община Банско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене