Какво да очакваме през новия ски сезон в Банско?

Банско не случайно е смятан за най-добрия зимен курорт на България. Провежданите в Банско ски състезания всяка година предизвикват огромен интерес  сред почитателите на снежните спортове. Наред с това всеки любител на ските и сноуборда, дори и без опит, ще намери своето място по пистите. А ако изберете петзвездният апартхотел Лъки Банско за престоя си, ще разберете какво означава ново поколение зимен и ски туризъм.

Ски курорт на световно ниво

Релефът на планината Пирин е с изразен алпийски характер, което я прави много подходяща за зимни спортове. Стръмните и полегати склонове, снежната зима и отлично поддържаните съоръжения правят Банско световна ски дестинация.

Красивата природа и приятният климат в комбинация със създадените чудесни условия за спортуване привличат все повече туристи в уникалния български град. Средната температура в Банско през януари е -1,9 С°. Когато валежите от сняг са обилни, в ски зоната има постоянна снежна покривка около три метра. При суха зима, състоянието на пистите се подсигуряват от машини за изкуствен сняг.

Пистите са отлично поддържани и обезопасени. Те са подходящи за всички възрасти, всички предпочитания и всички нива на подготовка. В ски зоната се практикуват следните спортове: ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд.

Без значение дали са покрити с естествен или изкуствен сняг, в Банско се спазват най-високите световни стандарти в обезопасяването на зимните трасета. Доказателство за това са професионалните световни купи и първенства по зимни спортове, които се провеждат ежегодно в елитния български курорт.

През тази зима Банско за трети път ще събере най-добрите сноубордисти в света за стартове от Световната купа по сноуборд. Състезанието в паралелните дисциплини ще се проведе на 21 и 22 януари 2023 г.

Отлични ски писти и съоръжения в Банско

Банско разполага с много напълно изградени ски писти, които предоставят перфектни условия за любителски и професионален спорт. Изградената мрежа от влекове и ски лифтове е много добре уредена с използването на модерни съоръжения и технологии.

Какво да очакваме през новия ски сезон в Банско? Според официалния сайт на Банско, ски туристите могат да използват 21 различни писти и ски пътища, свързани помежду си в атрактивни мрежи с различен наклон. За придвижване служат модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно до началото на всяка писта. Гостите на града могат да използват лифтове под формата на гондоли, 2, 4 и 6-седалкови лифотве, обикновени и детски влекове.

Всеки може да избере подходяща за своите възможности писта. Повечето от тях дават възможност да правите разнообразни, бързи и динамични спускания с добро натоварване. Възможни са чудесни комбинации между различни писти, за да може всяко спускане да е интересно.

Сред най-лесните и безопасни са :

Плато 1
Шилигарник 1 и 2
Коларския ски път на Банско

Средно трудните ски писти в курорта са :

Бъндерица
Балканиада
Църна могила
Чалин влог 1 и 2
Юлен
Тодорка и др.

Най-опитните и екстремно настроени скиори могат да се спуснат по пистата „Томба” с дължина 2567 м. Тя е най-голямото предизвикателство на ски център Банско. За експертите тази писта предоставя възможност за спускане изпълнено с много адреналин, но ако все още не сте сигурни в уменията си върху ските или борда, първо потренирайте по другите писти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене