Обществото очаква такава правна реформа, която да съответства на съвременния живот, каза говорителят на главния прокурор по повод разменените бебета

Обществото очаква такава правна реформа, която да съответства на съвременния живот. Това коментира за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод случая с разменените бебета. Да замениш две бебета и да изправиш две семейства пред тежкото изпитание да търсят истината, е като сюжет за филм, отбеляза Милева.

Майка в 21 век да живее с мисълта и усещането, че това не е нейното дете и това да се окаже самата действителност – този случай провокира много институции да реагират и да се замислят къде са пропуските, кой и как е допуснал това да се случи и какво наказание ще получи, посочи Сийка Милева. И определи станалото като „шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че
законодателството в България е остаряло“.

Според Наказателния кодекс „който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого“, се наказва с лишаване от свобода до две години, припомни говорителят на главния прокурор. И допълни, че това е леко наказание за деяние с тежки травми за родителите.

Законът е инструмент да постигнеш справедливост, но едва ли една присъда до две години в конкретния случай би изпълнила със съдържание тази дума. Съдебна реформа означава точно това – силен закон, чрез който да се изградят такива контролни механизми, които да гарантират сигурността и спокойствието на гражданите, добави тя.

/РЗ/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене