Българска музика и ястия: Хотелите в Одрин пълни с нашенци за Нова година

Българските граждани, които задоволяват нуждите си от дрехи до храна от северозападната провинция Одрин, предпочетоха граничния град и за новогодишните тържества, като не оставиха празни места в хотелите и ресторантите, които бяха резервирали дни по-рано.

Броят на българите, пътуващи до Одрин за пазаруване, се увеличава с всеки изминал ден. Сега гражданите на съседната държава планират да прекарат новогодишната нощ в Турция, споделят представители на сектора, цитирани от вестник „Хюриет”.

Музикантите добавиха българска музика към репертоара си, а готвачите – български ястия към менюто, тъй като интензивността, която се наблюдава в хотелите и ресторантите, се очаква да продължи и в новогодишната нощ.

„Има голям интерес от страна на българските граждани към всички бизнеси в Одрин. Отделихме 10% капацитет за българи в нашето заведение, което сега е изцяло запълнено“, каза Бурак Джансевер, управител на ресторант в града.

На много места в Одрин е поставена светлинна украса за новогодишните тържества.

Междувременно българите се стичат и на местните пазари и улици в Одрин, за да пазаруват. Те отсядат в хотели, които са резервирали дни преди това, и пазаруват в продължение на два-три дни.

При голямото търсене от страна на хиляди българи хотелите в Одрин достигнаха 100-процентова заетост, каза Бирхан Дидин, служител в хотел в региона.

Българските граждани съставляват 90% от клиентите на пазарите, казват търговците в региона.

Общината дори проведе обучение за общуване с българските граждани, като раздаде турско-български речник за пазаруване на служителите на пазара и на персонала, работещ в общинските предприятия.

С неотдавнашно решение от 27 юли на българските посетители беше разрешено да пребивават в страната за максимум 90 дни без визи.

Целта на този ход е да се привлекат повече туристи от съседната страна, което ще даде тласък на приходите в твърда валута на Турция.

Въпреки това турските граждани все още трябва да получат виза, за да посетят България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене