Скандал! Адвокат на КНСБ поуска над 50 ооо лв. от бившите работници в „Пиринска мура“, за да защити интересите им в съда

пиринска мура

„По 300 лева на човек поиска адвокат, ангажиран от КНСБ, за да заведе съдебни дела срещу некоректния бивш работодател за неизплатените ни заплати“, това съобщиха пред репортер на „Струма“ работници, напуснали пре­ди няколко месеца завода за столове „Пиринска мура“ в Банско. Първоначалната уго­ворка била хонорарите да му бъдат изплатени след края на делото от загубилата страна. При срещата обаче юристът обяснил, че по 170 лв. трябва да внесе за всяко образува­но дело при пускане на мол­бата в съда, а остатъка – след спечелване на делото, об­ясниха хората. Грубата смет­ка сочи, че адвокатът иска су­ма около 55 000 лв, тъй като останалите извън предприя­тието работници са над 180. Абсурдът е, че бившите ра­ботници са без пари, тъй ка­то собствениците на „Пирин­ска мура“ дължат на всеки от тях по близо 1000 лв. и хо­рата няма как да платят на ад­вокат.

На срещата на работници­те с адвоката е присъствал и лидерът на КНСБ в Разлог Ди­митър Джупанов, който също останал като попарен.

Среща на уволнените ра­ботници организирахме със столичния адвокат Д. Найде­нов, не знам как са протекли разговорите и не мога да ко­ментирам дали и колко пари е поискал, заяви синдикал­ният лидер в Пиринско Ема­нуил Манолов. Той коменти­ра събирането на съдебни такси от хора, които са ли­шени от заработените си зап­лати, като аномалия в право­раздавателната ни система, която обаче е факт. Лично аз търся вариант да се заведат дела, без да е нуждо да се плаща предварително, до­пълни Манолов. На въпрос защо адвокатът на КНСБ в Благоевград Александър Мановски не поеме защитата на хората в Банско, КНСБ лиде­рът отговори, че юристът не е на щат към синдиката, ан­гажиментите му се свеждат единствено до безплатни консултации.

До края на месеца имам уверение, че плащанията на неизплатените суми ще за­почнат, каза още Емануил Манолов.

Юристи коментираха, че таксата, която се плаща при завеждане на дело от такъв характер, е 4% от сумата, която е предмет на съдебния иск. В случая работници съдят бившия си работодател с иск за около 1000 лв. все­ки, което значи, че трябва да внесат такса от 40 лв., защо тя е „набъбнала“ на 170 лв., не е ясно.

Напусналите работници от завода за столове „Пиринска мура“ в Банско се готвят за нови протестни действия в понеделник със заплаха да блокират главния път на вхо­да на Банско, откъм Разлог, ако да петък, 31 -ви октомври, не им бъдат изплатени дъл­жимите все още от работо­дателя 2 обезщетения и 1 заплата.

След протеста им пред за­вода в края на септември, ко­гато част от напусналите бло­кираха с колите си централ­ния вход на предприятието и надуваха клаксони повече от 15 мин., те получиха обеща­ние лично от единия от собс­твениците – Грос, че ще по­лучат парите си на части. Няколко дни по-късно по сметките им постъпиха дъл­жимите заплати за май. До­сега трябваше да бъдат пре­ведени и тези за юни, месе­цът, в който всички служите­ли на предприятието бяха пуснати в едномесечен прес­той по вина на работодателя. До вчера обаче пари нямаше. Отчаяни от безпаричието и безхаберието на управата на завода, хората са категорич­ни, че ако до края на работ­ния ден в петък – 31 октом­ври, нямат постъпления, още в понеделник ще поискат разрешение от кмета на Бан­ско Георги Икономов и начал­ника на РУП – Банско за зат­варяне на главния път на вхо­да на града и още същия ден ще блокират движението. От инициативния комитет заяви­ха, че градоначалникът вече е депозирал подкрепата си за протестните им действия.

Всеки един от напуснали­те работници има да получа­ва още по около 1000 лв., което включва заплата за юни и полагащите им се по закон две обезщетения. Или грубо задълженията на рабо­тодателя към напусналите ра­ботници възлизат общо на около 200 000 лв.

От инициативния комитет съобщиха, че след като раз­брал за проблема с хонора­рите за адвокат, кметът Г. Икономов обещал да им оси­гури защитник и да поеме разходите на изпадналите във финансов колапс бивши работници в „Пиринска му­ра“.

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене