Food pass за храна в Гърция за 6 месеца от февруари

10% субсидия за покупки от супермаркети и хранителни магазини за шест месеца, считано от февруари 2023 г, обяви от парламентарната трибуна премиерът Кириакос Мицотакис, преди гласуване на проектобюджета за 2023 г.

Правителството ще пристъпи към извънредно данъчно облагане върху свръхпечалбите на рафинериите и за шест месеца държавата ще покрива 10% от пазаруването на храна.

Месечният лимит за пазаруване за един човек ще бъде 220 евро, сума, която ще се увеличи с допълнителни 100 евро за всеки друг член на семейството, до максималната сума от 1000 евро за хранителни покупки месечно, поясни Мицотакис.

Периметърът на мярката се простира до доходи от 24 000 евро за двойка. С допълнителни 5000 евро за всяко дете.

Програмата за подпомагане е в размер на 650 милиона евро и мярка няма нужда да бъде одобрявана от парламента.

Премиерът на Гърция обяви и запазване на субсидиите върху тока и природния газ. „Общо над 8 милиарда евро ще бъдат отпуснати на национално ниво“, заяви той.

„Замразяват“ лихвите за дългове към хазната.

С поправка, внесена късно вечерта в петък (16.12.) в парламента от Министерството на труда и социалната политика, се предлага разпоредба, която със задна дата „замразява“ от 13 септември 2022 г. и за една година лихвите, начислени върху задължения към регулирани застрахователни фондове. Целта на разпоредбата е да предотврати тежкото бреме за гражданите, които имат задължения към осигурителните фондове и желаят да ги уредят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене