ДГ „Еделвайс“ в Брезница – модерна и уютна

Завърши основният ремонт на първоначално построената сграда

Отиде ли човек в ДГ „Еделвайс“ – село Брезница, остава очарован от двора на това детско заведение! Освен пясъчници, „къщички“, „магазинчета“, катерушки, тук той ще види кацнал „вертолет“ и акостирал „кораб“, и то толкова внушителни, че едва ли не създават асоциации с истински.

„ Обновяването на дворното пространство и цялостният ремонт на най-старата част на градината завършиха само преди месец. Мащабните дейности бяха извършени по Европейската програма „Развитие на селските райони“, проект „ Ремонт, реконструкция, оборудване и обзавеждане на ДГ „Еделвайс“. Така напълно са модернизирани 4-те занимални, кухнята, пералното и складовите помещения… Усвоени са 1 200 000 лева“, обяснява директорката Ани Грошарова.

 

Малко предистория. Най-старата сграда на градината е построена през 1875 година и е била предназначена за 4 групи. Но когато през 2001-ва година Ани Грошарова оглавила детското заведение, се оказало, че има деца за още 3 групи. Така 9 години по-късно била построена нова сграда, свързана със старата. Но заявленията от родители за прием на децата им не спирали. Нужно било да се разкрият още две групи. Проблемът бил решен с помощта лично на общинския кмет Владимир Москов. Половината средства били осигурени по проект, другата половина – от община Гоце Делчев. Налице вече била и трета сграда, с която напълно се задоволяват нуждите на 9-те групи в градината.

Наскоро старият асфалтов покрив на втората по възраст сграда е сменен с нов. За това добро дело е помогнал кметът на селото Иса Сакали.

Оборудването на градината също е според съвременните изисквания – интерактивна дъска, използване на иновативни материали.

От две години тук е застъпен проект за работа с деца от уязвими групи. С тях се водят допълнителни занимания по български език, за да обогатяват речника си и да се изразяват правилно. Освен децата, ангажирани са и родителите. Веднъж месечно с тях се провеждат тренинги, които се превръщат в много полезни срещи. Създава се приятна обстановка с почерпка върху красиво подредени маси. Така непринудено се провеждат беседи върху актуални теми. Наскоро предмет на обсъждане е била агресията у децата, а предстоящата тема е „Фактори за развитие на педагогическата компетентност на родителите“. Лектори обикновено са учителки от градината, директорката, понякога и компетентни специалисти от различни институции.

 

А децата, които имат нужда от специализирана грижа на психолози, участват в проект „Подкрепящи инициативи за образователно и социално включване в община Гоце Делчев“ по програма „ Наука и образование за интелигентен растеж“. Трима психолози от общината посещават редовно градината и работят с тях.

Задружната работа между педагогическия персонал, родителите и психолозите дава своите плодове. Обгрижвани, децата се радват на щастливо детство. Сега, в навечерието на Коледа, радостта им е още по-голяма!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене