Експерт вещае мощно земетресение на един хвърлей от България, а цунами ще…

Стихиите ще ударят най-популярните турски курорти

Вместо голямо земетресение което се очаква в района на Истанбул, е по-вероятно скоро да има мощен трус в региона на Егейско море, твърди експерт по земетресенията, изследващ региона.

Геологът Серкан Ичели потвърди очакванията си за предстоящ голям трус в Истанбул, но заяви, че по-катастрофално може да е друго земетресение в района на Егейско море, съобщава „Марица“.

„Според изчисленията, които направих, серията от земетресения от 1963 и 1999 г. в Гьолчук доста облекчи напрежението в района около Мраморно море. Следователно малко е възможно скорошно земетресение над 5,8 до 6,2 в Мраморно море“, заключи той.

„Егейският регион е много по-сложно място за нас. За съжаление, ние не го следим много добре,  особено района под остров Крит, който е опасно податлив на земетресения. Този регион и преди е предизвиквал трусове с с магнитуд до 8,0 и сега причинява най-големите земетресения в района. Такива трусове могат да доведат до цунами в крайбрежните райони на егейския терски район Мугла, където се намират част от най-популярните турски курорти Бодрум, Мармарис, Фетийе и Дидим“, обясни той.

Ичели заяви, че вероятно няма да има голямо земетресение в района на Мраморно море през следващите 10 до 15 години. „Разбира се, ще има земетресение в района, но то няма да надхвърли магнитуд от 7,0 по Рихтер, както се очакваше преди. Защото Истанбул никога не е бил свидетел на толкова голямо земетресение. През 1963 г. трусовете, които започнаха през май и продължиха последователно, намалиха потенциала и енергията на линията на разлома там“, твърди геологът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене