Безпрецедентната ситуация със Сашко е свързана с войната в Украйна и COVID, разкри доц. Околийски

Според експерта причината за обединението около издирването на момчето, макар и временно, е липсата на добри новини, на изолацията след пандемията и военните действия между Киев и Москва

„В случая със Сашко от Перник се почувствах горд – така, както не бях се чувствал от много време като българин. Човешката топлота, с която беше обградена всяка новина около Сашко ми показа, че хората могат да бъдат обединени около една кауза. И си дадох сметка, че това, което ни липсва е кауза, някаква над човешка цел – каквито бяха в миналото влизането в Европейския съюз (ЕС)…“, каза доц. Михаил Околийски – експерт в Офиса на Световната здравна организация.

По думите на доц. Околийски днес сме изпаднали в осъществяване на злободневни цели, слаби като излъчване и търсенето на едно дете с проблем и цялото обединяване на държавата, хората и доброволците и цялата радост, която се появи, когато Сашко беше открит, вдъхнови много хора…и нацията се обедини, макар и за кратко.

Според експерта причината за това обединение, макар и временно, е липсата на добри новини, на изолацията след пандемията и войната в Украйна сега.

„Хората се чувстват безпомощни как се развиват военните действия… това да се повлияе на един диктатор да спре войната и това форсира хората и възможността те проактивно да постигнат нещо обедини българите.

Това беше късче надежда и радост не само за този баща, но и за всеки един от нас, че въпреки всички трудности, през които минаваме – политическа и икономическа криза, има и опитимистичен вариант за развитието на България“, посочи доц. Околийски, цитиран от БНР.

Според доц. Околийски по всички статистики българинът се определя като изключително нещастен и онеправдан народ. Винаги излъган от историята и съдбата и ни липсва тази гледна точка, че всъщност не сме толкова зле:

„Според наше епидемиологично изследване за честите психични заболявания в България се отчита, че у нас е висок ръстът не толкова на депресиите, колкото на тревожните безпокойства. И че се страдаме, защото се сравняваме с по-богатите и затова страдаме. А не гледаме, че имаме едно добро ниво на доходи и възможности, които ни дават възможност да живеем прилично.

Идват празници и за да ги прекараме добре, е добре да нямаш големи очаквания, другият начин е да слезем от това „виенско колело на материалистичните желания“, да имаме все по-модерни вещи – това е капан, в който препускаме и консуматорското поведение няма засищане и то води до празнота…

Ключът към приятното изкарване по празниците е да се задоволим с дребните неща и най-вече да се радваме на междучовешките отношения. Това е в сърцето на доброто психично здраве – човек ако иска да е щастлив и спокоен, трябва да бъде в хармония с близките си и със себе си.

Нужно е интелектуално усилие, за да не считаш най-новия телефон за коледен подарък. Защото това е „капан на злото“, за да се терзае душата и да се тревожи, че трябва да има повече от другия – пари, успехи, вещи, всичко това е суета.

За щастието не е нужно много – нужно е да знаеш кой си, къде си, ако това не е твоето място, да работиш в посока да го подобриш, но стъпка по стъпка, без да бързаш да постигнеш някаква лесна цел…“, разказа още експертът.

Най-добрият подарък е книгата, смята още той, защото четенето е увличане, влизаш в един друг свят, в който нямаш нужда от скъпи коли и бързи кредити, без значение е кой за какъв те мисли и ти не сравняваш с никого – нещо много важно за балансираното психично здраве. Ти ставаш духовен човек и това ни липсва в България – да се смирим, да станем по-духовни.

„И още – ние имаме по-добър ресурс за свързване с хората, отколкото хората в Осло – това е обнадеждаващо за нашия народ“, заяви още доц. Околийски.

Кой е доц. д-р Михаил Околийски?

Той  експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам. Завършил е социална терапия през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен от същия университет. В продължение на петнадесет години работи в Центъра за обществено здраве и анализи. Автор е на доклади и публикации, представени в български и международни научни списания. Преподава на студенти в Югозападния университет.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене