ОбС председателят К. Костадинов с лоша новина: Цената на питейната вода в Дупница може да скочи до 3,10 лв. кубика от следващата година

Председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов съобщи  вчера на пресконференция лоши новини за дупничани. Според него цената на питейната вода може да скочи до 3,10 лв. кубика  от следващата година. В момента тя е 1,37 лв. с ДДС. Той осветли и въпроса за ВиК – Дупница дали ще остане във водната асоциация в Кюстендил, или ще излезе. Този казус не намира  решение вече втора година.

„Дупница е притисната в ъгъла да влезе във водната асоциация в Кюстендил. С кмета на общината Методи Чимев през последните дни проведохме редица срещи с министъра на МРРБ и с управителя на КЕВР. Разговаряхме с много чиновници в министерства и никой не казва какво може да се направи та ВиК Дупница да излезе от водната асоциация. Ако останем, услугите и качеството на питейната вода ще се подобрят ли… Навсякъде повтарят едно и също – така искали от  Европа. В КЕВР  попитахме защо не е одобрен бизнес планът на ВиК – Дупница, след като е предоставен още през юни, а отговорът беше, че водното дружество не било член на Областната водна асоциация. МРРБ пък изобщо не разрешават да напуснем асоциацията… Някой проверил ли е изобщо, че това наистина иска Европа за водния сектор… Сигурен съм, че не !”, каза Костадин Костадинов и продължи: „Преди малко с кмета бяхме на среща с управителя на Кюстендилска вода Марио Нешев, за да намерим вариант за решаване на проблема. По време на разговора коментирахме, че двете фирми – ВиК – Дупница и „Кюстендилска вода” са със задължения по над 2 млн лв. При това положение как ще се обединим, кой ще поеме дълговете?  За Дупница са предвидени 175 000 лв. за 2023 г., ако останем във АВиК, което е крайно недостатъчно. Предвидено е още цената на питейната вода да скочи 2 пъти и половина – от 1,37 лв. без ДДС на 3,10 лв. без ДДС за кубик“.

Костадинов се обърна към политиците в парламента с въпрос какво ще получат дупничани срещ 3,10 лв. за куб м вода и реално „Кюстенлиска вода” може ли да подобри качеството на услугата,  ако ВиК – Дупница премине към нея?

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене