Управителят на МБАЛ „Югозападна болница” Ил. Тонев получи 4 кметски гласа „за” заема от 1,5 млн. лв. за нова техника

МБАЛ „Югозападна болница“ получи зелена светлина да тегли заем в размер на 1.5 милиона лева. Кметовете на общините Сандански, Петрич, Струмяни и Кресна упълномощиха управителя на болницата д-р Илия Тонев да изтегли заем за закупуване на медицинска апаратура за болничните бази в Сандански и Петрич.

Стартът на общото събрание на акционерите в междуобщинското дружество „МБАЛ „Югозападна болница“, свикано от управителя д-р Илия Тонев, закъсня с близо 20 минути поради ангажименти на кмета на община Петрич Димитър Бръчков. До пристигането му кметовете на общините Сандански – Атанас Стоянов, на Струмяни – Емил Илиев, и зам. кметът на община Кресна Валентин Стоичков коментираха проблемите на общините. Сред тях основният е липса на финанси в общините, което, от една страна, се дължи на войната в Украйна, а от друга – на Ковид пандемията, която затвори десетки бизнеси. Единодушно и четиримата кметове гласуваха със „за“ управителят на болницата да тегли заем в размер на 1,5 милиона лева за закупуване на ядрено-магнитен резонанс за болничната база в Петрич и за ангиографски апарат за Сандански.

Д-р И. Тонев поясни, че тези средства няма да бъдат достатъчни за закупуване на апаратурата, като надеждата е да бъдат подпомогнати и от общините, както и със собствени средства. Прогнозата е новата апаратура да бъде доставена в Сандански и Петрич през април-май 2023 г., каза д-р Ил. Тонев.

Събранието бе закрито с надежда, че обществената поръчка ще бъде изпълнена в срок и качествено.

ЛИДИЯ МАНЕВА 

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене