Рибар извади от Струма при моста на Бобошево шаран 8,7 кг

Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на големия християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, но на малката му кукичка се закача внушителен шаран. След продължителна борба речният гигант е изваден на брега. Такъв улов по това време от годината, и то на река, може да се счита за изключително рядък късмет. Никулденското чудо има щастието да изживее Нино Ролински от София. Самият той разказва развълнувано пред „България Днес“ за излета си в дните преди Никулден.

„Отидохме по препоръка на приятел до село Доброво, край железния моста на река Струма в близост до град Бобошево. Казаха ми, че излизали едри кефали от страната на изоставената постройка. Бях взел 500 грама бял червей за захранване с прашката“, обяснява майсторът. Той изобщо не очаква, че в този участък на река Струма може да плуват подобни огромни риби. Ролински разкрива и такъма, с който успява да уцели „шестица от тотото” в риболова. Той залага на въдица болонезе, дълга 6 метра. Поставя 3-грамова плувка, тип буре, с метален кил, верижка от сачми, вирбел и повод с дебелина 0,18 мм.

„Харесах си един храст във водата и започнах да захранвам зад него. Обикновено рибите дебнат и си почиват на такива места. След един час упорство нямаше и помен от кефалите. Бяхме решили да се местим, когато плувката потъна. При засечката реших, че съм закачил един от корените на храста, и се ядосах. Изведнъж този „корен“ започна да се движи и останах много учуден“, разказва Нино. Знаейки, че Свети Никола явно му праща чуден дар, въдичарят се впуска в яростна битка с мистериозната риба.

„Започна едно свирене на аванса и огъване на пръта. Не бях подготвен за такъв отпор от рибата. Помислих, че е някое добро сомче. Станах вярващ, защото започнах да се моля уловът да не се откачи. След 20 минути борба видяхме рибата под водата за първи път и установихме, че е огромен див черен шаран. Като ни усети, животинката пак тръгна обратно по течението. Изминаха още десетина минути в опити да го вкараме в малкия кеп, в който иначе без проблем влизат риби по 4 кг. За щастие накрая го извадих на брега. Беше се закачил добре в долната страна на устата“, връща се към емоциите си Нино Ролински.

Рибарят признава, че за първи път хваща такъв голям шаран на диво място. Това се оказва и единственият улов за деня, но какъв само! Когато я претеглят на кантара, рибата заковава стрелките на 8,7 кг.

„Някои колеги все още не вярват, но им пожелавам да изпитат това удоволствие и да имат дори по-голяма слука от мен“, желае им Нино.

Обикновено през този сезон и в студената вода шаранът изпада в летаргия и ограничава движенията си до минимум. Той почти не се храни, но ето че на Никулден понякога стават и чудеса!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене