Огнище на Хепатит пламна в гърменския квартал Кремиковци, първи случай в Гоце Делчев на

Първи случай на грип сред деца е установен в Гоце Делчев. „Макар и единични, вече имаме случаи на хоспитализирани с грип в детско отделение. Симптомите са рязко повишаване на температурата, втрисане, повръщане. Отделно от това, имаме болни, заразени с ентеровируси, които протичат с разстройство, както и деца с бронхиолити“, заяви зам. директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

Той добави, че в ромския квартал „Кремиковци“ на община Гърмен е пламнало огнище на вирусен хепатит А, заразени са деца и възрастни. Наред с това има болни деца от едра шарка и скарлатина, които са засечени при амбулаторни прегледи, но не се е наложило болнично лечение.

„На този етап при нас не се правят изследвания за грип. Ситуацията е спокойна. Очакваме повишаване на респираторните заболявания около коледните и новогодишните празници, когато традиционно има струпване на хора. Прогнозата за грипната вълна е за периода януари-февруари”, каза д-р Цветанка Иванова, завеждащ микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград.

„Зачестяват случаите на болни от варицела при деца и възрастни над 40 г. “, заяви общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Характерният обрив започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата, която не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Най-засегнати са децата от 5 до 9-годишна възраст, които представляват около половината от случаите. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. Доказването на причинителя става чрез серологични методи, които могат да установят дали обривът и останалите клинични прояви на болния са следствие от вируса на варицелата. Лечението е симптоматично. Болните могат да се лекуват вкъщи, като приемат средства, понижаващи повишената температура, и използват пудри за обривните елементи, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване, категорични са лекарите./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене