Ексклузивно! Жандармерия и барети влязоха в Гърмен

В ромския квартал „Кремиковци“ в село Гърмен гъмжи от жандармерия.

Засиленото полицейско присъствие е заради екшъна в неделя, при който двама братя от гетото бяха арестувани за нападение над служители на реда. Инцидентът станал около 10:15 ч., след  като полицейски служители на РУ – Гоце Делчев спрели за проверка лек автомобил „Опел Зафира“ с 41-годишен водач от ромски произход, който не притежавал свидетелство за управление на МПС. Полицаите  тръгнали да свалят номерата на автомобила, при което към тях се приближил 36-годишен мъж, който започнал да настройва и нахъсва насъбралите се хора от кв. „Кремиковци“ срещу служителите на реда. В момента, в който полицаите тръгнали да задържат нередовния шофьор, друг, 38-годишен мъж от квартала, започнал да отправя словесни обиди и заплахи към тях и направил неуспешен опит да удари с юмрук един от служителите и го дръпнал за якето.

Двамата роми бунтари били братя от Петрич, които се били установили трайно да живеят в Гърмен. Другите от насъбралите се роми този път застанали на страната на полицаите и до ескалация на конфликта не се стигнало. Единият от братята подстрекатели бил задържан, а другият избягал, но впоследствие и той е арестуван със съдействието на ромите от кв. „Кремиковци“. Двамата са задържани с полицейска заповед до 24 ч. Спрямо единия е образувано досъдебно производство по чл. 270 от НК – за възпрепятстване изпълнението на служебните задължения на органите на реда, съобщи за „Струма“ градският прокурор на Гоце Делчев Иван Чилев.

В неделя по разпореждане на директора на ОД на МВР – Благоевград Георги Кандев в кв. „Кремиковци“ са изпратени групи от специалните полицейски части (барети) с цел недопускане на размирици. От вчера районът е подсилен и с екипи на жандармерията.

Случаят от неделя напомни за екшъна преди 7 години, когато в село Гърмен се стигна до масов бой между жители на селото и ромското гето, след който имаше 4-ма ранени и 8 арестувани. Искрата пламна на 23 май 2015 г. след дребно спречкване заради силна музика. След мелето избухнаха протести, стигна се и до блокада на пътя между Марчево и Гърмен, при която бяха връщани минаващи автомобили. На мястото на блокадата бяха изпратени значителни полицейски сили, които спряха опитите за саморазправа. Напрежение между българи и роми в общината имаше от години заради незаконните къщи, честите кражби на земеделска продукция и дребните обири по домовете, за които местните обвиняваха ромите от „Кремиковци“.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене